13-10-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Amerykańscy badacze wyselekcjonowali jabłka o najwyższej zawartości błonnika, który pomaga walczyć z nadmierną wagą.
Mówi się, że „jedno dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie", ale to nie wszystko - może też pomóc w pozbyciu się dodatkowych kilogramów. Uczeni z Washington State University poddali kontroli te owoce i odkryli określone związki o właściwościach .
W ramach badań porównano najbardziej popularne odmiany jabłek i zwycięzcą okazały się Grannny Smith - australijska odmiana i intensywnym zielonym kolorze jabłek o gładkiej, lśniącej skórce. W konkurencji „wzięły udział" jabłka: Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, Red Delicious, McIntosh, Granny Smith. Te ostatnie okazały się mieć wyższą zawartość błonnika, który w docierając do jelit może przeciwdziałać przyrostowi masy ciała.
Jabłko ma korzystny wpływ na mikrobiom jelit, tj. kolonie dobrych bakterii, które pomagają w trawieniu pokarmów oraz osiągnięciu równowagi niezbędnej dla stabilności systemu odpornościowego. Zawartość i w Granny Smith okazał się jeszcze bardziej wartościowa - związki te docierały do okrężnicy i były w stanie ograniczyć przewlekłe stany zapalne, które są jednym z czynników wywołujących dysbiozę, tj. zmiany flory jelitowej sprzyjające gromadzeniu tłuszczu.
U osób już aktywne składniki jabłek mogą przerwać błędne koło gromadzenia tłuszczu poprzez zmieniony skład mikrobiomu. Co więcej, jabłka nie tylko przywracają równowagę bakteryjną jelit, ale i pomagają szybciej odczuć sytość.
Wyniki badań opublikowano w Food Chemistry.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »