12-07-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Garść lub dwie orzechów może pomóc diabetykom kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Diabtetycy powinni sięgnąć po orzechy, te w ich przypadku stanowią rekomendowaną przez specjalistów przekąskę, mogą być bowiem pomocne w kontroli cukru we krwi. Podobnych skutków nie zaobserwowano wśród ludzi, którzy wybierali pełnoziarniste babeczki zamiast standardowych przekąsek zawierających węglowodany proste.
W badaniach naukowców z University of Toronto w Kanadzie wzięło udział 117 osób z cukrzycą typu 2. Pacjentów podzielono na trzy grupy, pierwsza otrzymywała niesolone orzechy i dodawała je codziennie do posiłków rezygnując z innych zwykle przyjmowanych węglowodanów. Druga grupa zastąpiła swoje standardowe źródła węglowodanów zdrowymi pełnoziarnistymi babeczki bez dodatku cukru. Trzecia grupa jadła trochę orzechów, a jednocześnie w ich codziennym menu znalazły się wspomniane babeczki.
Pierwsza grupa jadła po pół szklanki orzechów dwa razy dziennie (około 1995kJ). Po trzech miesiącach naukowcy odkryli, że u tych pacjentów zanotowano 0,2% spadek w średnim poziomie hemoglobiny A1c. Zmiana była niewielka, ale pacjenci już przyjmowali leki kontrolujące poziom cukru, zatem modyfikacja nastąpiła pomimo stosowanych medykamentów. Co więcej w grupie jedzącej orzechy zanotowano spadek cholesterolu LDL z 97 na 89 mg/dL.
Podobnych efektów nie stwierdzono u osób z pozostałych grup. Uczeni sądzą, że pozytywne efekty zdrowotne są uzyskiwane w dużej mierze dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym w orzechach. Przy czym orzechy są wartościowe także ze względu na zawarte w nich białko, błonnik i polifenole.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »