Starsze osoby z nadciśnieniem, które wypijają jedną lub dwie filiżanki kawy dziennie, mają bardziej elastyczne naczynia krwionośne, niż ludzie, którzy nie raczą się tym trunkiem w ogóle lub pijają go w większych ilościach, wynika z greckich badań.
Picie filiżanki kawy dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, wynika z portugalskiego badania.
Kawa to najpopularniejsza na świecie ładowarka do baterii naszego organizmu. Szybkie tempo życia spowodowało, że stała się nieodłącznym elementem kulturowym współczesnego społeczeństwa. Przez te wszystkie lata narosło wiele mitów na temat picia kawy.
Czy przyrost wagi spowodowany jest powolnym tempem przemiany materii? Czy twój metabolizm jest szybki, czy też wolny? Czy można to zmienić? A przede wszystkim, czy w ogóle należy?
Swoistą odpowiedzią na leki zwiększające potencję zaczęły być preparaty wykonane z naturalnych składników. Mniej inwazyjne dla organizmu, a wciąż skuteczne w pobudzaniu aktywności seksualnej.
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia W przeciwieństwie do innych gatunków herbat - białej nie poddaje się procesowi fermentacji. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości.
Kawa to napój znany i ceniony przez miliony ludzi na całym świecie. Głównym jej składnikiem, odpowiedzialnym za większość działań, jest kofeina. Kontrowersje dotyczące wpływu spożycia kawy na ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, astma oskrzelowa czy choroby sercowo - naczyniowe od dawna są w centrum zainteresowania badaczy.
Z przeprowadzonego niedawno badania naukowców z University of Washington, którego rezultaty opublikowano na łamach „Journal of Investigative Dermatology", wynika, że kofeina pomoże zmniejszyć ryzyko pojawienia się raka skóry.
O niekorzystnym wpływie zbyt wysokiego ciśnienia krwi na zdrowie i samopoczucie mówi się stosunkowo często, rzadziej poruszana jest kwestia zbyt niskiego ciśnienia.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej może być kawa zbożowa.
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Chcesz żeby Twoje zęby i kości były zdrowe? Zależy Ci na zachowaniu zgrabnej sylwetki? Zadbaj o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Dieta bogata w wapń nie tylko zmniejsz ryzyko osteoporozy i korzystanie wpływa na przemianę materii, chroni także serce, gdyż reguluje ciśnienie krwi.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków