Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej może być kawa zbożowa.
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Chcesz żeby Twoje zęby i kości były zdrowe? Zależy Ci na zachowaniu zgrabnej sylwetki? Zadbaj o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Dieta bogata w wapń nie tylko zmniejsz ryzyko osteoporozy i korzystanie wpływa na przemianę materii, chroni także serce, gdyż reguluje ciśnienie krwi.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Wbrew powszechnie panującym opiniom kawa i zawarta w niej kofeina nie są groźne dla zdrowia, o ile oczywiście pije się „małą czarną” z umiarem. Naukowcy obalili pokutujący w społeczeństwie mit, że kofeina uzależnia. Mało kto zresztą pamięta, że substancję tą zawiera nie tylko kawa – znajduje się ona również m.in. w herbacie.
Kawa może zapobiegać utracie pamięci u osób starszych – wynika z najnowszych badań. Odpowiedzialnym za to składnikiem jest jak się okazuje kofeina, która swym działaniem pobudza elektryczną aktywność w mózgu.
Jak donoszą źródła naukowe, picie kawy, szczególnie bezkofeinowej ma ogromny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która jest dość szeroko rozpowszechnionym schorzeniem także wśród seniorów.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków