15-05-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Kilkumiesięczne badanie z udziałem osób z (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) wskazuje, że codzienne dostarczanie sobie opornej skrobi może zmienić skład bakterii jelitowych oraz obniżyć poziom trójglicerydów i enzymów wątrobowych związanych z uszkodzeniem i zapaleniem wątroby.
NAFLD, spowodowane gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie, dotyczy około 30 proc. populacji na całym świecie. Może ono prowadzić do ciężkich chorób wątroby i przyczyniać się do innych schorzeń, takich jak i choroby układu krążenia. Obecnie nie ma zatwierdzonego leku do leczenia NAFLD. Lekarze zazwyczaj zalecają zmiany w diecie i ćwiczenia, aby złagodzić dolegliwości.
- Bardzo ważne byłoby znalezienie skutecznego podejścia do leczenia NAFLD poprzez identyfikację nowych celów terapeutycznych - mówi Huating Li, współautorka badań. Wcześniej ustalono, że NAFLD jest powiązane z zaburzoną mikroflorą jelitową. Na przykład osoby z NAFLD we wczesnym stadium cechują się zmienionym profilem bakterii jelitowych. Stąd uczeni chcieli zbadać, czy oporna skrobia - rodzaj błonnika, który sprzyja wzrostowi pożytecznych bakterii jelitowych - może pomóc w leczeniu problemu.
W ramach badań ponad 200 pacjentów z NAFLD otrzymało zbilansowany plan żywieniowy opracowany przez dietetyka. Spośród nich setka dostała też skrobię oporną w proszku (pochodzącą z ), a pozostałych stu pacjentów otrzymało nieodporną skrobię kukurydzianą o dopasowanej kaloryczności. Wszyscy wypijali 20 gramów skrobi zmieszanych z 300 ml wody przed posiłkami dwa razy dziennie przez 4 miesiące.
Po tym czasie uczestnicy, którzy dostarczali sobie skrobię oporną, mieli o prawie 40 proc. niższy poziom trójglicerydów w wątrobie w porównaniu z pacjentami z grupy kontrolnej. Ponadto u tych pierwszych zaobserwowano również zmniejszenie aktywności enzymów wątrobowych i czynników zapalnych związanych z NAFLD. Co istotne, korzyści te ciągle były obecne po uwzględnieniu statystycznej .
- Nasze badanie pokazuje, że wpływ skrobi opornej na poprawę stanu wątroby pacjentów jest niezależny od zmian masy ciała - mówi Yueqiong Ni, współautor badań. Grupa osób otrzymujących skrobię oporną charakteryzowała się innym składem i funkcjonalnością mikroflory w porównaniu z grupą kontrolną. W szczególności u stosujących skrobię oporną występował niższy poziom Bacteroides stercoris, kluczowego gatunku bakterii, który poprzez swoje metabolity może wpływać na metabolizm tłuszczów w wątrobie. Zmniejszenie B. stercoris jest silnie powiązane ze obniżeniem zawartości triglicerydów w wątrobie, a także osłabieniem aktywności enzymów wątrobowych i metabolitów.
Na podstawie: