13-10-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia W przeciwieństwie do innych gatunków herbat - białej nie poddaje się procesowi fermentacji. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości.
Biała herbata - środek prozdrowotny
Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na zawartość bardzo dużej ilość polifenoli, które chronią organizm przed, odpowiedzialnymi za proces starzenia, wolnymi rodnikami. Warto podkreślić, że jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoli, co 12 szklanek soku pomarańczowego.
Biała herbata posiada także najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne, dużo witaminy C oraz kofeiny, która działa pobudzająco i pozytywnie wpływa na koncentrację. Dlatego często poleca się ją zamiast picia kawy.
Ponadto, biała herbata wykazuje silne właściwości antymutogenne, co przyczynia się do powstrzymania rozwoju nowotworów. Do zdrowotnych właściwości tego napoju należy dodać jeszcze obniżanie poziomu złego cholesterolu.
Jak parzyć białą herbatę?
Do filiżanki należy wrzucić jedną łyżeczkę herbaty i zalać wodą o temperaturze przekraczającej temperaturę 80 stopni Celsjusza i parzyć 5 do 10 minut. Można ją parzyć kilkakrotnie.
Biała herbata jako kosmetyk
Jest coraz chętniej wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Stanowi doskonałą substancję łagodzącą podrażnienia i nawilżającą. Powstrzymuje procesy starzenia się, zapobiega powstawaniu zmarszczek, czyni skórę sprężystą, odżywioną i młodo wyglądającą.
Biała herbata jest więc zdrowa i smaczna. Jakie ma mankamenty? Na pewno jeden - należy do najdroższych herbat. 100gramów kosztuje zwykle od kilkudziesięciu do stu kilkudziesięciu złotych.