14-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Bardzo ważne jest też ograniczenie spożycia cukrów i tłuszczy przyczyniających się do rozwoju miażdżycy.
Panie pragnące w skuteczny i bezpieczny dla zdrowia sposób zredukować swoją wagę powinny ze szczególną uwagą sprawdzać kaloryczność zjadanych produktów. Zredukowanie dostarczanych organizmowi kalorii do 1000-1200 dziennie pozwoli chudnąć o około 1 kg tygodniowo. Chcąc uniknąć zgubnego w skutkach podjadania powinno się zjadać 4 lub 5 posiłków dziennie. Doskonałym uzupełnieniem niskotłuszczowej diety jest zawsze aktywność fizyczna. Te z pań, które nie są w stanie uprawiać żadnego sportu powinny udawać się na szybkie, energiczne spacery trzy razy w tygodniu.
Dbając o spawaną przemianę materii warto do codziennej diety wprowadzić produkty o dużej zawartości błonnika. Znajduje się on min..: w kaszach, daktylach, suszonych śliwkach, ciemnym pieczywie. Błonnik nie tylko poprawia metabolizm, pomaga też obniżyć poziom cholesterolu. Panie dbające o wagę powinny pamiętać, iż zjedzenie niewielkiej porcji produktów zawierających błonnik powoduje uczucie sytości.
W menu pań chcących jak najdłużej zachować sprawność umysłu nie może zabraknąć ryb. Zawierają one kwasy tłuszczowe doskonale wpływające na pamięć.
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »