Programy ćwiczeń, zwłaszcza te obejmujące trening siłowy, pomogą powstrzymać progresję otępienia u osób starszych, które już doświadczają objawów zaburzeń poznawczych. Terapeutyczną moc wspomnianej aktywności fizycznej opisali uczeni w Archives of Internal Medicine.
W badaniach dotyczących największych niepokojów związanych z jesienią życia okazało się, że ogromnym lękiem napawa możliwość utraty pamięci i niesamodzielność. Starzenie się samo w sobie nie jest jednak tak istotnym czynnikiem zaburzeń poznawczych, jak choroby, które towarzyszą temu procesowi. Największe zagrożenie dla dobrego funkcjonowania pamięci są: palenie papierosów, nadciśnienie, nadwaga i cukrzyca.
Picie umiarkowanych ilości wina może wspomóc umiejętności myślenia, a nawet zapobiegać demencji, wynika z nowego badania.
Proces starzenia się ma związek ze stałym spadkiem zdolności mózgu do obrony przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Ale nowe badania dowiodło, że związki zawarte m. in. w takich owocach, jak jagody, truskawki oraz jagody acai, nie tylko pomagają w utrzymaniu mózgu „w dobrej formie", ale mają wpływ na odwrócenie szkodliwych skutków starzenia się.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Starsi palacze są w większym stopniu narażeni na uszkodzenia istoty szarej (łac. substantia grisea) i spadek funkcji poznawczych w porównaniu do osób wolnych od wspomnianego nałogu.
Hormony płciowe przyjmowane przez kobiety po menopauzie odmładzają mózg, uważają uczeni.
Wieloletni projekt trwający od 1996 roku miał na celu zbadanie wpływu witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, na zapobieganie obniżenia zdolności poznawczych.
Jeśli potrzebujesz kolejnej motywacji, by regularnie szczotkować i nitkować zęby, oto ona: paradontoza może mieć wpływ na rozwój choroby Alzheimera.
Uczeni z University of Texas w Southwestern odkryli związek, który wspomaga tworzenie się w mózgu starszych gryzoni nowych neuronów. Wyniki testów są bardzo obiecujące dla badań nad chorobą Alzheimera oraz związanym z wiekiem osłabieniem funkcji poznawczych.
Picie filiżanki kawy dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, wynika z portugalskiego badania.
Nie pamiętasz, po co wyskoczyłeś/aś do sklepu? Jeśli tak, warto do koszyka dorzucić jagody stanowiące źródło flawonoidów - to doskonałe pożywienie dla mózgu.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez brytyjskich naukowców, niski poziom witaminy B12 u osób starszych może prowadzić do atrofii mózgu.
Uczeni z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie kwasu foliowego (czyli witaminy B9, witaminy M, ATC: B03 BB) przez osoby starsze ma korzystny wpływ na ich funkcje poznawcze. Poprawia się m. in. szybkość przepływu informacji w mózgu.