Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
![Kawa czy herbata? [© evgenyb - Fotolia.com] Kawa czy herbata?](http://www.senior.pl/Kawa-czy-herbata_leadimg885e9a280539ad23cb258fcffe9bfd37.jpg?1300053203)
Wyniki trzech różnych, rozległych badań dostarczają nowych dowodów na to, że picie umiarkowanych ilości kawy i herbaty może być dobre dla twojego zdrowia. Niektóre testy zostały zaprezentowane na tegorocznej konferencji Alzheimer's Association 2010 International Conference na Hawajach.
W badaniu finansowanym przez National Institutes of Health USA wzięło udział ponad 4800 kobiet i mężczyzn w wieku 65 lat i starszych. Stan ich zdrowia monitorowano przez okres 14 miesięcy, co roku uczestnicy byli poddawani testom funkcji umysłowych. Okazało się, że zdolności poznawcze osób, które regularnie piją herbatę, słabły się o 1/3 wolniej w porównaniu do tych, którzy unikali raczenia się herbatą.
Kawa i herbata pomagają przy chorobach sercaNaukowcy z University Medical Center w Utrechcie w Holandii analizowali ilość i częstotliwość picia kawy i herbaty u ponad 37.514 Holendrów przez 13 lat. Oto wyniki: ludzie, którzy pili dwie do czterech filiżanek kawy dziennie, mieli o 20 procent niższe ryzyko chorób serca w porównaniu z tymi, którzy albo konsumowali mniej niż dwie filiżanki dziennie, jak również tymi, którzy pili więcej niż cztery.
Herbata daje jeszcze większe korzyści. U uczestników pijących więcej niż sześć filiżanek herbaty dziennie zanotowano 36 procent niższe ryzyko chorób serca w porównaniu z tymi, którzy pili mniej niż jedną filiżankę. Konsumpcja trzech do sześciu filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 45 proc.
Wspomniane wyniki nie oznaczają jednak, że ludzie powinni wypijać haustem szklankę po szklance kawy lub herbaty, ostrzega T. Yvonne van der Schouw, profesor epidemiologii chorób przewlekłych w University Medical Center i współautorka badań.
- Głównym przesłaniem jest to, że ludzie, którzy piją kawę i herbatę, nie muszą się martwić, iż zwiększa to ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego - mówi prof. T. Yvonne van der Schouw. - Umiarkowane spożycie tych napojów może nawet chronić przed chorobą wieńcową -dodaje.
Wyniki badań opublikowano w internetowym wydaniu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Kawa a nowotwórW odrębnym raporcie międzynarodowy zespół naukowców przeanalizował wyniki z dziewięciu wcześniejszych badań przeprowadzonych w Europie, Ameryce Północnej i Puerto Rico. Wzięło w nich udział łącznie 3900 osób z nowotworami jamy ustnej i gardła, grupę kontrolną stanowiło 9000 osób wolnych od tych nowotworów. Naukowcy dokonali analizy diety zwracając szczególną uwagę na ilość wypijanej przez partycypantów kawy i herbaty.
Okazało się, że ryzyko rozwoju nowotworu było o 12% niższe u kobiet i mężczyzn, którzy pijali kawę w porównaniu do tych, którzy unikali tego trunku.
Ci, którzy pili więcej niż cztery filiżanki kawy dziennie, mieli o 39 procent niższe ryzyko rozwoju nowotworu, powiedziała kierująca badaniami Mia Hashibe, adiunkt na Wydziale Rodziny i Medycyny Zapobiegawczej Uniwersytetu Utah w Salt Lake City. Jednocześnie w oparciu o wspomniane wyniki przestrzegła przed nadmiernym piciem kawy. - Ludzie metabolizuje kawę w różny sposób, więc nie powinni przyjmować tego jako generalną propozycję - wskazuje Mia Hashibe.
Naukowcy nie znaleźli związku między piciem herbaty a niższym ryzykiem tych nowotworów.
- Istnieje coraz więcej dowodów, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty [dwa do sześciu kubków dziennie] nie jest szkodliwa dla zdrowia i może mieć pewne właściwości prozdrowotne - stwierdził dr Frank Hu, profesor epidemiologii i żywienia z Harvard School of Public Health.
Kawa i herbata mogą być uwzględnione jako element zdrowej diety i stylu życia - powiedział dr Hu. - Nie należy jednak spodziewać się, że wspomniane napoje będą miały wielki wpływ na powstrzymanie chorób serca i profilaktykę raka oraz spadek funkcji poznawczych - ostrzegał.
Oto niektóre inne wyniki badań dotyczących wpływu kawy i herbaty na zdrowie:
• Regularne picie herbaty lub kawy może zmniejszyć spadek funkcji poznawczych związanych ze starzeniem się aż o 37 procent.
• Picie co najmniej trzech filiżanek herbaty lub kawy dziennie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu 2.
• Picie kawy może chronić przed rozwojem raka prostaty.
• Kawa może obniżyć ryzyko hospitalizacji z powodu problemów z rytmem serca.
• Kofeina może zmniejszyć ryzyko raka jajnika.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »