26-05-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Proces starzenia się ma związek ze stałym spadkiem zdolności mózgu do obrony przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Ale nowe badania dowiodło, że związki zawarte m. in. w takich owocach, jak jagody, truskawki oraz jagody acai, nie tylko pomagają w utrzymaniu mózgu „w dobrej formie", ale mają wpływ na odwrócenie szkodliwych skutków starzenia się.
Gdy działa prawidłowo, mózg nieustannie pracuje, aby oczyszczać się i wykonać "recykling" różnych toksycznych białek, które zostały odłożone wraz z upływem czasu. Białka te przyczyniają się do zaburzeń poznawczych oraz ogólnej utraty pamięci, zwłaszcza u osób starszych i dlatego wspomniane cząstki powinny być regularnie usuwane. Silne antyoksydanty znajdujące się w jagodach dają wyraźne korzyści pomagając mózgowi pozbyć się tych białek i przyczyniając się do poprawy funkcji nerwów.
- Dobrą wiadomością jest to, że polifenole, naturalne związki znajdujące się w owocach, warzywach i orzechach, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą chronić przed pogorszeniem się funkcji mózgu - wyjaśnił doktor Shibu Poulose z Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie, autor badania.
Według Poulose jest to pierwsze tego rodzaju przełomowe badanie, które wykazało potężny wpływ m. in. ciemnych jagód na utrzymanie i poprawę funkcji mózgu.
- Proces starzenia się powoduje, że mikroglej (komórki odpowiedzialne za usuwanie umierających neuronów i reakcji w wyniku stwierdzenia obecności obcego antygenu) nie robi tego, co do niego należy i tworzą się złogi - wskazał dr Poulose. - Ponadto, gdy mikroglej staje nadmiernie aktywny, uszkadza zdrowe komórki mózgu. Nasze badania wskazują, że polifenole w jagodach są tu niezwykle pomocne. Wydają się przywracać normalne funkcjonowanie mechanizmu „sprzątającego" - dodał.
Według badania najbogatsze w przeciwutleniacze owoce i warzywa to te z silnymi, kolorowymi barwnikami - czerwonym, pomarańczowym i niebieskim. Wielu ekspertów zaleca spożywanie różnych kolorowych owoców i warzyw, aby dostarczyć zróżnicowany wachlarz unikalnych antocyjanów obecnych w każdym z nich.