Strona głównaZdrowieJagody i inne owoce „sprzątają” mózg

Jagody i inne owoce „sprzątają” mózg

Proces starzenia się ma związek ze stałym spadkiem zdolności mózgu do obrony przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Ale nowe badania dowiodło, że związki zawarte m. in. w takich owocach, jak jagody, truskawki oraz jagody acai, nie tylko pomagają w utrzymaniu mózgu „w dobrej formie", ale mają wpływ na odwrócenie szkodliwych skutków starzenia się.
Jagody i inne owoce „sprzątają” mózg Gdy działa prawidłowo, mózg nieustannie pracuje, aby oczyszczać się i wykonać "recykling" różnych toksycznych białek, które zostały odłożone wraz z upływem czasu. Białka te przyczyniają się do zaburzeń poznawczych oraz ogólnej utraty pamięci, zwłaszcza u osób starszych i dlatego wspomniane cząstki powinny być regularnie usuwane. Silne antyoksydanty znajdujące się w jagodach dają wyraźne korzyści pomagając mózgowi pozbyć się tych białek i przyczyniając się do poprawy funkcji nerwów.

- Dobrą wiadomością jest to, że polifenole, naturalne związki znajdujące się w owocach, warzywach i orzechach, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą chronić przed pogorszeniem się funkcji mózgu - wyjaśnił doktor Shibu Poulose z Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie, autor badania.

Według Poulose jest to pierwsze tego rodzaju przełomowe badanie, które wykazało potężny wpływ m. in. ciemnych jagód na utrzymanie i poprawę funkcji mózgu.

- Proces starzenia się powoduje, że mikroglej (komórki odpowiedzialne za usuwanie umierających neuronów i reakcji w wyniku stwierdzenia obecności obcego antygenu) nie robi tego, co do niego należy i tworzą się złogi - wskazał dr Poulose. - Ponadto, gdy mikroglej staje nadmiernie aktywny, uszkadza zdrowe komórki mózgu. Nasze badania wskazują, że polifenole w jagodach są tu niezwykle pomocne. Wydają się przywracać normalne funkcjonowanie mechanizmu „sprzątającego" - dodał.

Według badania najbogatsze w przeciwutleniacze owoce i warzywa to te z silnymi, kolorowymi barwnikami - czerwonym, pomarańczowym i niebieskim. Wielu ekspertów zaleca spożywanie różnych kolorowych owoców i warzyw, aby dostarczyć zróżnicowany wachlarz unikalnych antocyjanów obecnych w każdym z nich.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:10:57, 29-05-2011 ~gość: 87.205.212.xxx

    jagody sa super, az dziwne ze nie napisali nic na temat jagod goji, jajzdrowszych owocow swiata, dzialaja miedzy innymi przeciw starzeniu sie, bo posiadaja najwiecej antyoksydantow ze wszystkich owocow, wiecej info http://gojishop.pl/

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy