Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.
Głównym problemem podczas diety jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Problem otyłości spowodowanej złym odżywianiem dotyka nie tylko Amerykanów, ale również Europejczyków.
Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
Bogactwo złotych lat bywa nam ukradzione, bowiem wraz z wiekiem znacznie rośnie ryzyko demencji.
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Masz ochotę na ratatouille? Lubisz hiszpańskie tapas i greckie meze? Nie odmawiaj sobie tych przysmaków. Dieta śródziemnomorska polecana jest niemal wszystkim, rekomenduje się ją także chorym na cukrzycę typu 2.
Niedawno opublikowano wyniki dwóch badań, potwierdzających związek pomiędzy zdrowym odżywianiem się a zdrowym starzeniem się. Opublikowane w The British Medical Journal wyniki badań sugerują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może prowadzić do dłuższego, zdrowszego życia.
Pełna różnorodności, aromatycznych przypraw, świeżych ziół i warzyw kuchnia śródziemnomorska zachwyca, sprawia przyjemność w przyrządzaniu i jest - co bardzo ważne - zdrowa.
Słoneczna pogoda, piękna sceneria i relaks mogą pomóc, ale to głównie dieta sprawia, że stan zdrowia podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym może się znacznie poprawić, piszą eksperci sagazone.
Badania dowodzą, że dzięki olejowi zachowujemy zdrowie i młodość, a nasz mózg sprawniej funkcjonuje. Dlaczego przeciętny Polak jest życiowo mądrzejszy od mieszkańca innego państwa Europy? To proste - bo ma więcej oleju w głowie.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Dożycie późnej starości w dobrym zdrowiu staje się coraz łatwiejsze; po pierwsze dzięki postępowi medycyny, po drugie dlatego, że coraz więcej wiemy na temat tego, co szkodzi naszemu organizmowi.
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków