Strona głównaZdrowieDieta śródziemnomorska polecana chorym na cukrzycę typu 2

Dieta śródziemnomorska polecana chorym na cukrzycę typu 2

Masz ochotę na ratatouille? Lubisz hiszpańskie tapas i greckie meze? Nie odmawiaj sobie tych przysmaków. Dieta śródziemnomorska polecana jest niemal wszystkim, rekomenduje się ją także chorym na cukrzycę typu 2.
Włoscy naukowcy wykazali, że dieta śródziemnomorska okazuje się być lepszą dla zmniejszania potrzeb podawania leków zmniejszających poziom cukry we krwi niż np. dieta niskotłuszczowa.

W skład diety śródziemnomorskiej wchodzą m. in. orzechy, ziarno, owoce, warzywa, ryby, a także mniejsze ilości węglowodanów i większa ilość tłuszczów jedno i wielonienasyconych niż w diecie popularnej w Europie północnej.

Uczeni z Seconda Università degli Studi di Napoli zbadali wpływ dwóch sposobów żywienia na poziom cukru we krwi u 215 otyłych pacjentów, u których właśnie zdiagnozowano cukrzycę. Uczestników podzielono na dwie grupy - jedna z nich poddana została diecie nisotłuszczowej, druga - diecie śródziemnomorskiej. Badania trwały cztery lata.

W końcowym okresie badań okazało się, że 44% uczestników, którzy stosowali śródziemnomorski sposób odżywiania się, musiało żażywać leki antyhiperglicemiczne (obniżające poziom glukozy we krwi), zaś wśród osób stosujących dietę niskotłuszczową - aż u 70% pacjentów zaistniała konieczność stosowania tych medykamentów. Ponadto, uczestnicy przebywający na diecie śródziemnomorskiej schudli znacznie bardziej niż osoby na diecie niskotłuszczowej.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy