28-08-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niedawno opublikowano wyniki dwóch badań, potwierdzających związek pomiędzy zdrowym odżywianiem się a zdrowym starzeniem się. Opublikowane w The British Medical Journal wyniki badań sugerują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może prowadzić do dłuższego, zdrowszego życia.
W badaniach przeprowadzonych przez EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) wzięło udział 23.000 zdrowych Greków powyżej ósmego roku życia. Wykazały one, że stosowanie diety śródziemnomorskiej jest powiązane ze znacznym obniżeniem śmiertelności. Dieta musi być bogata w warzywa, owoce, jarzyny, oliwę z oliwek. Cechuje ją również umiarkowane spożycie alkoholu, niskie spożycie mięsa i produktów mięsnych. Badanie wykazało, że niewielkie korzyści przynosiło spożycie płatków i nabiału.
Drugie badanie opublikowane w tym miesiącu, w Journal of Nutrition również pokazuje, że zdrowa dieta może mieć wpływ na długowieczność. Pod względem sposobu odżywiania się sprawdzono ponad 300.000 osób zarejestrowanych w bazie danych the National Institutes of Health/AARP. Badano spożycie owoców, warzyw, nabiału z niską zawartością tłuszczu, pieczywa pełnoziarnistego, chudego mięsa, drobiu i tłuszczów.
Badanie wykazało, że Ci, którzy jedzą najwięcej zdrowej żywności mają znacznie większe szanse na dłuższe życie niż ci, którzy jedzą jej najmniej.