Strona głównaZdrowieKuchnia śródziemnomorska - zdrowa i różnorodna

Kuchnia śródziemnomorska - zdrowa i różnorodna

Pełna różnorodności, aromatycznych przypraw, świeżych ziół i warzyw kuchnia śródziemnomorska zachwyca, sprawia przyjemność w przyrządzaniu i jest - co bardzo ważne - zdrowa.
Kuchnia Morza Śródziemnego swoje powodzenie zawdzięcza wyszukanemu smakowi i estetycznemu stylowi podawania potraw. Jej zaletą jest znakomite dopasowanie dań do każdej pory dnia: do śniadania, lunchu i obiadokolacji.

Przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska to wielka ilość ukrytych w świeżych warzywach i ziołach witamin. Zdrowe, nietłuste potrawy z morskich ryb oraz owoców morza są wykwintnymi specjalnościami, łączącymi wyszukany smak z właściwościami prozdrowotnymi.

Sycącą i pełną smaku przekąską, którą rozpoczniemy poranny posiłek jest bruschetta. Chrupiąca grzanka posmarowana aromatyczną oliwą, posypana bazylią może być podawana dodatkowo z cienko krojoną, lekko słoną, szynką parmeńską i serem grana padano (Bruschetta con Prosciutto Crudo e Grana) lub musem z bakłażanów (Bruschetta con Melanzane). Smaczną propozycją jest także Panzerotti con Mozzarella e Pomodori Secchi, czyli zasmażany w cieście ser mozzarella z suszonymi pomidorami.

Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim kompozycja kolorowych, warzywnych sałatek. W Polsce największą popularnością cieszy się zwłaszcza sałatka grecka - świeże liście sałaty porwane na drobne kawałki w połączeniu z serem feta, krążkami cebuli, pomidorami, ogórkiem i koniecznie oliwkami, zmieszana z dodatkiem oliwy z oliwek oraz sosu winegret będzie ciekawą, pełną witamin przystawką do lunchu.

W krajach śródziemnomorskich prym wiodą makarony (Pastas). Makarony typu penne, spaghetti czy tagliatelle zaspokoją każdy głód, jednocześnie gwarantując przyjemne doznania smakowe. Warte spróbowania jest Spaghetti Mediterania, podawane z ostrą papryką, czosnkiem oraz koktajlowymi pomidorkami. Z kolei charakterystyczny, wstążkowy makaron tagliatelle może być serwowany między innymi z sosem śmietanowym, gorgonzolą, pieczarkami i orzechami włoskimi. Inną propozycją są cienkie rurki Penne Afumicatte z wędzonym łososiem.

- Kuchnia śródziemnomorska to także cała gama dań opartych na owocach morza - mówi Damiano Serra, szef kuchni wrocławskiej restauracji Il Gusto. - Smażone kalmary, krewetki królewskie, małże w skorupkach to propozycje dla zwolenników bardziej wykwintnych i wyszukanych potraw. Tajemnicą ich smaku jest nie tylko specjalnie dobrane do owoców morza białe wino, ale również odpowiednie przyprawy.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy