11-05-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Słoneczna pogoda, piękna sceneria i relaks mogą pomóc, ale to głównie dieta sprawia, że stan zdrowia podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym może się znacznie poprawić, piszą eksperci sagazone.
Dieta śródziemnomorska, oparta głównie na oliwie z oliwek, świeżych warzywach i rybach, od dawna jest uważana za należącą do najzdrowszych, ale wyniki jednego z największych badań potwierdzają, że dzięki niej ludzie mogą żyć dłużej.
Naukowcy z USA postanowili sprawdzić efekty działania diety śródziemnomorskiej w badaniu, w którym wzięło udział 380 296 kobiet i mężczyzn w wieku 50 - 71 lat. Okazało się, że u osób stosujących dietę bliską śródziemnomorskiej, ryzyko śmierci w ciągu najbliższych pięciu lat było znacznie mniejsze niż u pozostałych. Rezultaty badania opublikowano na łamach Archives of Internal Medicine.
Od partycypantów zebrano informację na temat ich diety, spożycia alkoholu, wagi, nałogu palenia papierosów. Następnie oszacowano podobieństwo sposobu odżywiania się uczestników badania do klasycznej diety śródziemnomorskiej. Brano tu pod uwagę ilość i częstotliwość jedzenia świeżych warzyw, ziaren, owoców, orzechów i ryb. Oceniano też poziom konsumpcji tłuszczów nasyconych, mięsa i nabiału.
U osób, które były stosowały dietę najbliższą śródziemnomorskiej, ryzyko śmierci z powodu jakiekolwiek choroby w ciągu najbliższych pięciu lat było znacznie niższe niż u pozostałych. Mężczyźni najbliżsi w sposobie odżywiania klasycznej diecie śródziemnomorskiej mieli o 21% mniejsze prawdopodobieństwo śmierci niż panowie, których jedzenie najbardziej odbiegało od śródziemnomorskiego ideału. W przypadku kobiet, u pań konsumujących posiłki z menu śródziemnomorskiego zanotowano o 21% mniejsze ryzyko śmierci w wyniku chorób układu krążenia i 14% niższe prawdopodobieństwo śmierci z powody nowotworu.
„Wspomniane badanie nie jest pierwszym potwierdzającym dobroczynne działanie diety śródziemnomorskiej na nasze zdrowie. Poprzednie wykazały, iż ten sposób odżywiania się m. in. redukuje poziom cholesterolu i zapobiega kruchości oraz innym uszkodzeniom naczyń krwionośnych", wskazuje Nigel Denby z British Dietetic Association (Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków).
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców w 2006 roku dowiodło, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Badanie z 2007 roku potwierdziło, iż stosowanie oleju z oliwek zwiększa poziom „dobrego" cholesterolu, a zawarta w nim duża ilość antyoksydacyjnych polifenoli redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór i choroby serca.
Aby nasza dieta stała się bliższa śródziemnomorskiej, należy wprowadzić kilka prostych zasad, przekonuje dietetyk Nigel Denby:
1. Lepiej zanurzyć pieczywo w oliwie z oliwek lub skropić nią tost, niż smarować margaryną, bądź masłem. Warto stosować oliwę extra-virgin, ponieważ zawiera dużą ilość antyoksydantów.
2. Spożywaj mniej czerwonego i przetworzonego mięsa, częściej zaś serwuj sobie ryby.
3. Popijaj czerwone wino, w umiarkowanych dawkach dobroczynnie działa na serce.
4. Sięgnij po świeże warzywa: sałatę, pomidory, oliwki, cukinię - są podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej.
5. Optuj za prostymi posiłkami, używaj mniejszej ilości, ale zawsze świeżych składników.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »