26-04-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Kiełki roślin takich jak soja, rzodkiewka czy rzeżucha urozmaicą smak kanapki, twarożku czy sałatki. Można je w dowolny sposób łączyć i dodawać do wielu potraw. Kiełki najlepiej jeść na surowo, jednak znakomicie smakują też podsmażone na maśle lub oleju, tak przygotowane są doskonałym dodatkiem do ciepłych dań.
Kiełki chronią przed działaniem wolnych rodników, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, poprawiają trawienie. Po kiełki powinny sięgnąć osoby chcące poprawić wygląd skóry i kondycję włosów.
Witaminy A, C oraz B znajdziemy w kiełkach soi, które są też bogate w żelazo, magnez, fosfor i potas. Kiełki soi korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i obniżają ciśnienie krwi.
Przemianę materii poprawiają kiełki rzeżuchy, ze względu na orzeźwiające działanie zaleca się podczas kuracji oczyszczających. W kiełkach rzodkiewki znajdziemy witaminy A , B ,C ,E, błonnik oraz kwasy omega- 3. Do ich właściwości należy działanie przeciwzapalne i odkażające.