25-03-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Australijskie badania wykazały, że ludzie, którzy jedli tradycyjne potrawy diety śródziemnomorskiej - ryby, owoce i warzywa oraz mniejszą ilość produktów pochodzenia zwierzęcego - byli mniej narażeni na śmierć z powodu choroby serca.
Naukowcy z Monash University w Melbourne przeanalizowali korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej, gdy zauważyli, że imigranci przyjeżdżający Australii ze słonecznych krajów Europy Zachodniej mają niższy wskaźnik umieralności z powodu chorób serca w porównaniu do autochtonów.
W badaniach trwających ponad dekadę wzięło udział ponad 40.000 osób w wieku 40 - 69 lat. Niemal jedną czwarta grupy stanowili imigranci urodzeni w krajach śródziemnomorskich, pozostali byli rodowitymi Australijczykami.
Wolontariusze wypełniali szczegółowe ankiety na temat nawyków żywieniowych, a następnie stan ich zdrowia był monitorowany przez cały okres testów.
Wyniki wykazały, że osoby, które jadły największą ilość posiłków zaliczanych do diety śródziemnomorskiej, miały o 30 procent mniejsze prawdopodobieństwo, że umrą na choroby serca niż ci, którzy jedli niewiele tego rodzaju produktów.
Opisywane badanie „wspiera" poprzednie tego rodzaju testy, które również podkreślały korzyści płynące z kuchni śródziemnomorskiej. Holenderskie badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association wykazało, że osoby w wieku między 70 a 90 rokiem życia, którzy podążali za wskazaniami diety śródziemnomorskiej oraz zdrowym stylem życia, mieli o 50 procent niższy współczynnik śmiertelności z powodu chorób serca niż ci, których dieta znacznie odbiegała od śródziemnomorskiego ideału.
Dieta śródziemnomorska jest polecana za zdrowszą ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych i wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych oraz błonnika. Oliwa z oliwek również jest uważana za produkt obniżający poziom cholesterolu i pomagający w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi i ciśnienia. Poza tym, ulubiony napój alkoholowy mieszkańców wybrzeży Morza Śródziemnego, czerwone wino, zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy.
Jak jeść w stylu śródziemnomorskim:
- Jedz duże ilości owoców i warzyw
- Spróbuj zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, do sosów do sałatek i gotowania
- Jako przekąskę wybieraj małe porcje niesolonych orzechów
- Pij czerwone wino w umiarkowanych ilościach
- Czerwone mięso jedz okazjonalnie
- Regularnie spożywaj ryby