Strona głównaZdrowieDieta śródziemnomorska pomaga obniżyć ryzyko choroby serca

Dieta śródziemnomorska pomaga obniżyć ryzyko choroby serca

Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Australijskie badania wykazały, że ludzie, którzy jedli tradycyjne potrawy diety śródziemnomorskiej - ryby, owoce i warzywa oraz mniejszą ilość produktów pochodzenia zwierzęcego - byli mniej narażeni na śmierć z powodu choroby serca.

Naukowcy z Monash University w Melbourne przeanalizowali korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej, gdy zauważyli, że imigranci przyjeżdżający Australii ze słonecznych krajów Europy Zachodniej mają niższy wskaźnik umieralności z powodu chorób serca w porównaniu do autochtonów.

W badaniach trwających ponad dekadę wzięło udział ponad 40.000 osób w wieku 40 - 69 lat. Niemal jedną czwarta grupy stanowili imigranci urodzeni w krajach śródziemnomorskich, pozostali byli rodowitymi Australijczykami.

Wolontariusze wypełniali szczegółowe ankiety na temat nawyków żywieniowych, a następnie stan ich zdrowia był monitorowany przez cały okres testów.

Wyniki wykazały, że osoby, które jadły największą ilość posiłków zaliczanych do diety śródziemnomorskiej, miały o 30 procent mniejsze prawdopodobieństwo, że umrą na choroby serca niż ci, którzy jedli niewiele tego rodzaju produktów.

Opisywane badanie „wspiera" poprzednie tego rodzaju testy, które również podkreślały korzyści płynące z kuchni śródziemnomorskiej. Holenderskie badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association wykazało, że osoby w wieku między 70 a 90 rokiem życia, którzy podążali za wskazaniami diety śródziemnomorskiej oraz zdrowym stylem życia, mieli o 50 procent niższy współczynnik śmiertelności z powodu chorób serca niż ci, których dieta znacznie odbiegała od śródziemnomorskiego ideału.

Dieta śródziemnomorska jest polecana za zdrowszą ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych i wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych oraz błonnika. Oliwa z oliwek również jest uważana za produkt obniżający poziom cholesterolu i pomagający w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi i ciśnienia. Poza tym, ulubiony napój alkoholowy mieszkańców wybrzeży Morza Śródziemnego, czerwone wino, zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy.

Jak jeść w stylu śródziemnomorskim:

  • Jedz duże ilości owoców i warzyw
  • Spróbuj zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, do sosów do sałatek i gotowania
  • Jako przekąskę wybieraj małe porcje niesolonych orzechów
  • Pij czerwone wino w umiarkowanych ilościach
  • Czerwone mięso jedz okazjonalnie
  • Regularnie spożywaj ryby

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy