Nadciśnienie tętnicze nazywane jest często cichym zabójcą - i nie bez powodu. Nie boli, a nieleczone czyni szkody, które po latach przyczyniają się do zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy utraty wzroku. Ale nie musi tak być - wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą utrzymać wyniki ciśnienia tętniczego w normie, co w dobie pandemii jest szczególnie ważne.
Więcej kawy w codziennej diecie to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią hiszpańscy kardiolodzy.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
Stres ma nie tylko negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym choroby serca i Alzheimera, jak również wiąże się z przedwczesną śmiercią.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Kolejne badania pokazują, że dieta śródziemnomorska to dobry sposób na zdrowe starzenie się. Takie odżywianie się ma wpływ na poziom określonych bakterii jelitowych, a one z kolei na stan organizmu wraz z upływem lat.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Jeśli chcesz się dobrze mieć w każdym wieku, zadbaj o swój jadłospis. Bez tego nie możesz liczyć na odpowiednie funkcjonowanie organizmu, szczególnie na starość.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Wraz ze wzrostem liczby chorych na cukrzycę spopularyzowana została też wiedza na temat tej choroby. Powszechnie wiadomo, że cukrzyca to choroba cywilizacyjna, na którą wpływ ma styl życia i która dotyczy dysfunkcji w produkcji i działaniu hormonu insuliny. Równocześnie jednak łatwo można się natknąć na pewne obiegowe informacje, które nie tylko zaciemniają sytuacje, ale i mogą powodować zachowania zwiększające ryzyko choroby.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit