Strona głównaZdrowieOgranicz tłuszcze nasycone w diecie - prowadzą do miażdżycy

Ogranicz tłuszcze nasycone w diecie - prowadzą do miażdżycy

Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Ogranicz tłuszcze nasycone w diecie - prowadzą do miażdżycy [© Marco Mayer - Fotolia.com] Tłuszcze nasycone zaburzają gospodarkę lipidową, zwiększają poziom cholesterolu, powodują zmiany miażdżycowe wpływając na wzrost ryzyka wystąpienia zawału, a w procesie ich spalania powstaje bardzo duża ilość wolnych rodników.

Tłuszcze nasycone znajdują się w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego np.: maśle, śmietanie, mięsie (szczególnie czerwonym), kiełbasie, jajach. Zawierają je także ciastka, słodycze, czekolada i produkty smażone.

Oczywiście, nie należy zupełnie wykluczać produktów tego rodzaju, przede wszystkim dlatego, że są źródłem witamin rozpuszczanych w tłuszczach (A, D, E i K). Warto jednak zniwelować ilość potraw zawierających tłuszcze nasycone i ograniczyć spożycie posiłków smażonych.

Każdy tłuszcz zawiera dużo energii, około 9 kcal na gram, co daje więcej niż jakikolwiek inny rodzaj składników pokarmowych. Rekomenduje się, aby spożywać nie więcej niż 33% ogólnego zapotrzebowania na energię w postaci tłuszczu, tłuszcze nasycone powinny stanowić nie więcej niż jedną trzecią. Pozostałą część energii powinny dostarczać tłuszcze nienasycone.

Jak można zniwelować spożycie tłuszczów nasyconych:

- pij odtłuszczone mleko zamiast tłustego;

- używaj raczej margaryny, nie masła;

- odkrój zbędne kawałki tłuszczu z mięsa;

- spożywaj niskotłuszczowe produkty mleczne, np. jogurty;

- jedz większe ilości drobiu i ryb zamiast czerwonego mięsa;

- zrezygnuj z produktów smażonych, staraj się raczej grillować, piec lub gotować potrawy;

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:46:49, 22-02-2009 pomian

    Czy drób pochodzący z przemysłowych ferm można uznać za zdrową i polecaną żywnośc?
  • 21:52:01, 22-02-2009 Jadzia_G

    Właśnie też chciałabym to wiedzieć. Może ktoś odpowie ??
  • 22:00:21, 22-02-2009 kufa86

    Ograniczam współżycie z tłustymi kobietami.
  • 22:03:18, 22-02-2009 tadeusz50

    Ja już kiedyś na podobnym wątku wypowiedziałem swoje zdanie.
    Nie żryć i zdechnąć z głodu.
    Żryć i żyć choćby byle jako.
  • 22:50:34, 22-02-2009 babciela

    Kufa, przeciez tłuszcz z tłustych kobiet nigdzie Ci sie nie wchłonie- a juz szczególnie nie w watrobe.Zreszta tłuszcz z tłustych kobiet jest nasycony- jeszcze zToba -KUFA- a tylko tłuszcze nienasycone( to nie pomyłka)sa niezdrowe. Uwaga- prosze unikac tluszczów fermowych- zawieraja sterydy- to tak na marginesie.
  • 22:52:50, 22-02-2009 Jadzia P.

    A jakie tłuszcze to tłuszcze fermowe ?
  • 22:54:50, 22-02-2009 jakempa

    Moj kolega miał przez 20 lat fermę kur, widzialam co one dostawaly wraz z paszą, dosłownie setki kilogramów sterydów, antybiotyków, lekow na to ,by się ni dziobały ,zeby nie mialy rozwolnienia, i jeszcze na niewiadomo na co, a wszystko to jest w miesie. ktore rzekomo ma być takie zdrowe, a przecież wraz ztym mięsem zjada sie antybiotyki, i póżniej kiedy czlowiek zachoruje mimo, ze wczesniej nie brał jakiegoś antybiotyku, juz jest na niego uodporniony jedząc mięso kurczaka, ja wolę wolowinkę lub wieprzowinkę, Moja teściowa jadla tylko świninkę jak powiadala i kurkę co łazi po gnoju i dożyła 98 lat umierajac ze starości / tak miala napisane w akcie zgonu/
    ... zobacz więcej
  • 23:06:13, 22-02-2009 basia73

    O ile wiem to podroby mają dużo cholesterolu ale mięso drobiowe chyba nie. Ja jem tylko mięso wieprzowe i to bardzo mało.
  • 23:12:51, 22-02-2009 Jadzia P.

    Najwięcej cholesterolu jest w watrobie, zarówno człowieka jak i zwierząt czy drobiu, ponieważ wątroba magazynuje i dalej go przetwarza. Tak mówiła moja dr. rodzinna .
    Zresztą watroba też sama produkuje cholesterol na potrzeby organizmu. Moja np. produkuje zbyt dużo.... wada genetyczna.
  • 23:22:39, 22-02-2009 kufa86

    Cytat:
    babciela
    Kufa, przeciez tłuszcz z tłustych kobiet nigdzie Ci sie nie wchłonie- a juz szczególnie nie w watrobe.Zreszta tłuszcz z tłustych kobiet jest nasycony- jeszcze zToba -KUFA- a tylko tłuszcze nienasycone( to nie pomyłka)sa niezdrowe. Uwaga- prosze unikac tluszczów fermowych- zawieraja sterydy- to tak na marginesie.
    I tak o nie, przez tarcie coś się wchłonie, albo straci.
    Co ty babcielu opowiadasz...
    tłuszcze wielonienasycone są szkodliwe???
    Jako gość z grupą krwi B lubię czerwone mięso, zwłaszcza surowe, kurczakami się brzydzę.
    (Nawet kundel tego nie je).
    ... zobacz więcej

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy