15-06-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.
Porównano problemy zdrowotne osób nie używających oliwy z oliwy, tych, którzy spożywali ją w umiarkowanych ilościach (albo stosowali przy gotowaniu, albo jako dressing) oraz tych, u których oliwa stanowiła częsty element posiłków.
Większość uczestników badania zawarła oliwę z oliwek w swoim menu, ta bowiem stanowi powszechny składnik kuchni francuskiej.
Okazało się, że osoby najczęściej dodające oliwę do swoich posiłków miały o 41% niższe ryzyko udaru w porównaniu do tych, którzy nigdy nie jadali tego produktu.
Poprzednie badania wielokrotnie wykazały prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek i diety śródziemnomorskiej w ogóle. Taki sposób odżywiania się obniża poziom złego cholesterolu, ryzyko chorób serca, zawału, a także przedwczesnej śmierci.
Jak uważają niektórzy badacze, pewne związki zawarte w oliwie z oliwek mogą mieć pozytywne działanie antyoksydacyjne w komórkach układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc w ochronie przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych oraz gromadzeniu się szkodliwego cholesterolu.
Związek między spożywaniem oliwy z oliwek a mniejszym ryzykiem udaru pozostawał w mocy także po wzięciu pod uwagę innych czynników występowania tej dolegliwości, takich jak stosowana dieta, aktywność fizyczna, BMI, etc.
Wyniki badań zostały opisane w magazynie Neurology.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »