Strona głównaZdrowieOliwa z oliwek pomaga zapobiec udarom

Oliwa z oliwek pomaga zapobiec udarom

Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.
Oliwa z oliwek pomaga zapobiec udarom Porównano problemy zdrowotne osób nie używających oliwy z oliwy, tych, którzy spożywali ją w umiarkowanych ilościach (albo stosowali przy gotowaniu, albo jako dressing) oraz tych, u których oliwa stanowiła częsty element posiłków.

Większość uczestników badania zawarła oliwę z oliwek w swoim menu, ta bowiem stanowi powszechny składnik kuchni francuskiej.

Okazało się, że osoby najczęściej dodające oliwę do swoich posiłków miały o 41% niższe ryzyko udaru w porównaniu do tych, którzy nigdy nie jadali tego produktu.

Poprzednie badania wielokrotnie wykazały prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek i diety śródziemnomorskiej w ogóle. Taki sposób odżywiania się obniża poziom złego cholesterolu, ryzyko chorób serca, zawału, a także przedwczesnej śmierci.

Jak uważają niektórzy badacze, pewne związki zawarte w oliwie z oliwek mogą mieć pozytywne działanie antyoksydacyjne w komórkach układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc w ochronie przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych oraz gromadzeniu się szkodliwego cholesterolu.

Związek między spożywaniem oliwy z oliwek a mniejszym ryzykiem udaru pozostawał w mocy także po wzięciu pod uwagę innych czynników występowania tej dolegliwości, takich jak stosowana dieta, aktywność fizyczna, BMI, etc.

Wyniki badań zostały opisane w magazynie Neurology.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 22:57:26, 16-06-2011 aleksa5

    Nie tylko oliwa z oliwek zapobiega udarom, ale również wspaniały olej rzepakowy, który jest zdrowszy od oliwy z oliwek. 93% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jedynie z 7 % nasyconych kwasów tłuszczowych, których oliwa z oliwek oraz olej słonecznikowy posiadają dwukrotnie więcej. Według dotychczasowych danych ryzyko chorób niedokrwiennych serca oraz wysokiego ciśnienia krwi może zostać obniżone przez taką właśnie modyfikację kwasów tłuszczowych.
    Już w 100 gramach oleju realizujemy ok. 300 % zalecanej dawki dobowej na witaminę E ( witaminę młodości) , która jest doskonałym obrońcą przed starością, a której w codziennej diecie mamy za mało. Jest ona niezwykle ważna, ponieważ zapobiega formowaniu się niebezpiecznych cząstek, tzw. wolnych rodników.
    Witamina E odpowiedzialna jest za:
    - spowolnienie procesów starzenia się komórek krwi oraz mózgu
    ( choroba Parkinsona i Alzheimera)
    - poprawienie oddychania komórek naszego organizmu, przez co umożliwia mięśniom lepszą pracę i większą wydolność
    - rozkurczanie naczyń krwionośnych i zmniejszanie krzepliwości krwi, co zmniejsza znacznie zdolność osadzania się cholesterolu na ściankach tętnic oraz ryzyko zakrzepów i zawałów.
    - łagodzenie objawów zwyrodnienia stawów, reumatyzmu, stanów zapalnych stawów na tle autoimmunologicznym
    - poprawę płodności oraz potencji seksualnej
    - powstrzymywanie rozwoju nowotworów poprzez hamowanie działania związków rakotwórczych.
    Obecne w oleju Golden Drop polifenole posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Mogą one oddziaływać na wiele różnych sposobów. Zachodzą w bezpośrednią reakcję z wolnymi rodnikami albo je całkowicie neutralizują. Ponadto mogą one wzmagać działanie innych antyoksydantów. Wszystkie te cechy pomagają jednocześnie opóźniać procesy starzenia.
    ... zobacz więcej
  • 22:19:35, 04-03-2012 ~gość: 77.65.12.xxx

    To bardzo dobra informacja! Co prawda jest to wstępna faza badań, gdyż nie są one poparte badaniami klinicznymi, ale wciąż dobrze wiedzieć, że może istnieć taka zależność. Tym bardziej jeśli jest się w grupie osób regularnie stosujących oliwę z oliwek Ja osobiście bardzo cieszę się, że udało mi się przerzucić z oleju na oliwę z oliwek, ponieważ nadaje ona naprawdę wspaniały aromat sałatkom i marynatom do mięs. Ja stosuję oliwę z Hiszpanii, I love aceite, smaczna i zdrowa!
  • 09:44:19, 05-03-2012 rebelio

    z tłuszczy spożywam tylko i wyłącznie oliwę i oleje tłoczone na zimno i z pierwszego tłoczenia, są genialne, i to wszystkie, używam ich też zamiast kremów i balsamów do ciała, skóra je uwielbia, sprawdźcie same/sami

    jasne, że nie smażę jedzenia, smakowo to i może jest atrakcyjna opcja, ale załatwia jedzenie i jego wartościowe składniki na amen

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy