Żurawina pomaga zachować zdrowie zębów i dziąseł. Żurawina może chronić zęby i zapobiegać powstawaniu próchnicy.
Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały jednak na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.
W przypadku infekcji bakteryjnych warto sięgnąć po żurawinę. Jest skuteczna w ich zwalczaniu.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
Jeśli chodzi o detoksykację, najpowszechniej stosowane są dwie metody - poszczenie lub jedzenie ściśle określonych produktów. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ tzw. diety oczyszczające mogą zagrażać zdrowiu. Pewne artykuły jednak są bezpieczne i znane ze swych detoksykacyjnych właściwości. Poniżej kilka z nich.
Żurawina pomaga leczyć problemy z pęcherzem, odkaża gardło oraz jamę ustną, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, zawiera silne antyoksydanty, jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Skarżysz się na brak odporności, często się przeziębiasz, do tego dokuczają ci nawracające infekcje i masz już dość ciągłego łykania kolejnych lekarstw? Możesz to zmienić - sięgnij po lekarstwo, który dała nam sama natura - żurawinę. Do niedawna znana w Polsce tylko nielicznym smakoszom, obecnie przebojem zdobywa rynek.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Żurawina, znana głównie jako dodatek do potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie- twierdzą specjaliści.
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Co czwarta kobieta cierpi na dolegliwości związane z infekcjami dróg moczowych. Występują one u kobiet blisko ośmiokrotnie częściej niż u mężczyzn. Na szczęście współczesna medycyna potrafi sobie poradzić z tą przypadłością.