01-04-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Żurawina, znana głównie jako dodatek do potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie- twierdzą specjaliści.
Poza walorami smakowymi żurawina była dotychczas znana z korzystnego działania na damski układ moczowy. Tą najbardziej znaną prozdrowotną właściwość żurawina zawdzięcza składkom odżywczym, witaminom oraz substancjom takim jak kwas hininowy oraz fruktoza. Wspólne działanie tych substancji zapewnia ochronę błonie śluzowej układu moczowego, co ograniczana namnażanie bakterii oraz ułatwia ich wydalanie.
Owoce żurawiny są też bogate w polifenole, których budowa chemiczna jest zbliżona do budowy polifenoli zawartych w czerwonym winie. Żurawina wpływa, więc korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, a dzięki zawartości wapnia i magnezu poprawia naszą kondycję psychiczną.
O włączenie żurawiny do swojego jadłospisu powinny zadbać osoby mające podwyższony cholesterol oraz zmagające się problemami żołądkowymi. Badania dowodzą, że żurawina działa ochronnie na błonę śluzową żołądka oraz jelit, redukuje też poziom cholesterolu.
Do właściwości żurawiny należy także działanie przeciwnowotworowe oraz zapobieganie powstawaniu zakrzepów.
Zdaniem specjalistów codzienne picie soku z żurawiny podnosi naszą odporność oraz zwiększa poziom przeciwutleniaczy w układzie krwionośnym.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »