16-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Żurawina pomaga zachować zdrowie zębów i dziąseł. Żurawina może chronić zęby i zapobiegać powstawaniu próchnicy.
Dość powszechnie rosnąca w Poslce żurawina, może chronić zęby i zapobiegać powstawaniu próchnicy. Takie wyniki z badań otrzymali uczeni z University of Rochester Medical Center w USA. Okazało się, że owoce zmniejszyły powstawanie płytki nazębnej, pomagając zachować .
Powstawanie płytki jest spowodowane działaniem określonych bakterii, które tworzą płytkę, by móc się w niej zagnieździć, a następnie uwalniają kwaśną substancję niszczącą szkliwo. W badaniach na myszach jednak odkryto, że proantocyjanidyny typu A zawarte w żurawinie mogą zniszczyć enzymy niezbędne bakteriom do wytwarzania cząstek stanowiących budulec .
Okazało się, że żurawina zmniejszyła produkcję określonych enzymów o 70 proc. i rozwój próchnicy nawet o 45 proc. Kiedy bakterie nie mogły ukryć się wewnątrz płytki, stały się znacznie mniej niebezpieczne. Związki zawarte we wspomnianych owocach nie zabijają bakterii, ale osłabiają je i powstrzymują rozwój procesów niszczących zęby. O badaniach napisano w Caries Research.
Wedlug danych WHO na całym świecie niemal prawie 100 proc. ludzi dorosłych ma , a 15 do 20 proc. dotyczą poważne choroby dziąseł, które mogą skutkować utratą zębów. Aż proc. ludzi w wieku 65-74 lata już nie ma naturalnych zębów. Czynniki ryzyka chorób jamy ustnej obejmują niezdrową dietę, palenie papierosów i .