Żurawina, znana głównie jako dodatek do potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie- twierdzą specjaliści.
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Co czwarta kobieta cierpi na dolegliwości związane z infekcjami dróg moczowych. Występują one u kobiet blisko ośmiokrotnie częściej niż u mężczyzn. Na szczęście współczesna medycyna potrafi sobie poradzić z tą przypadłością.