Zastosuj kilka nieskomplikowanych reguł dotyczących sposobu odżywiania się, a znajdziesz się na najlepszej drodze do schudnięcia, gwarantują eksperci.
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Wypijanie do śniadania szklanki mleka przede wszystkim kojarzy się z dzieciństwem, ale warto wrócić do tych nawyków, można dzięki temu poprawić stan zdrowia zębów.
Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.
Obfite w białko śniadania pomagają zapobiec niezdrowemu podjadaniu w kolejnych godzinach dnia, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Podobno życie składa się z drobiazgów, więc może warto zwrócić uwagę na niuanse i zapewnić sobie ułatwienie w zmaganiu się z codziennymi obowiązkami i lepsze samopoczucie.
Cynamon, jedna z najstarszych przypraw, od wieków jest stosowany zarówno w kulinariach, jak i lecznictwie. Teraz okazało się, że wśród jego zalet jest ochrona przed cukrzycą.
Osoby, które jedzą wczesne obiady, zwykle tracą na wadze więcej niż ludzie przekładający ten posiłek na późniejsze godziny.
Styczeń to taki okres w roku, kiedy siłownie się zapełniają nowymi i powracającymi członkami zdecydowanymi na poprawę sylwetki. Wielu chce spróbować kursów Zumby czy spinningu. Następuje też zmiana w strukturze zakupów artykułów żywnościowych - nasze koszyki częściej zapełniają się warzywami i owocami, a nie chipsami i ciastkami. Co jednak zrobić, by te modyfikacje były trwałe?
Chcesz schudnąć? Musisz się trzymać kilku prostych zasad dietetycznych. Określone, nieskomplikowane reguły sprawią, że łatwiej będzie odzyskać/zachować ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Niemal każdy użytkownik komputera wie, że co jakiś czas należy przeprowadzić upgrade sprzętu, czyli jego uaktualnienie, czy też ulepszenie. Podobnie warto czynić z trybem życia, wszak od czasu do czasu robimy bilans osiągnięć i porażek, po czym planujemy udoskonalenia. Już niewielkie modyfikacje mogą być pomocne.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
"Consuetudo est altera natura" („przyzwyczajenie jest drugą naturą") mawiali starożytni. Nawyki mają ogromną siłę oddziaływania na codzienne życie. Z jednej strony ułatwiają dopasowanie się do znanych z doświadczenia i powtarzających się od lat rutynowych zadań porządkując życie, z drugiej czynią trudniejszym angażowanie się w nowości. Warto więc wykorzystać ten mechanizm na swoją korzyść i konstruować przyzwyczajenia, które pomogą stosować zdrową dietę.
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.