05-04-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
złożone z artykułów o niskim może zwiększyć uczucie sytości i sprawić, że ludzie będą mniej skłonni do przejadania się przez cały dzień, wynika z badań uczonych z Purdue University.
Indeks glikemiczny określa w jakim stopniu dane produkty podnoszą poziom cukru we krwi po ich zjedzeniu. Pokarmy o wysokim indeksie są szybko trawione i prowadzą do dużych wahań poziomu cukru we krwi. Artykuły o niskim indeksie glikemicznym powodują stopniowy wzrost ilości cukru we krwi i insuliny i dlatego uważane są za zdrowsze, szczególnie dla osób z cukrzycą.
W badaniu opublikowanym w ubiegłym roku w Journal of Nutrition and Metabolism wykazano, że uczestnicy, którzy jedli migdały na śniadanie, doświadczyli dłuższego uczucia sytości i mieli niższe stężenie glukozy we krwi po śniadaniu oraz po obiedzie, w porównaniu do tych, którzy nie raczyli się produktami o niskiej glikemii.
Dieta niskoglikemiczna a odchudzanie
Dodanie do żywności o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że ludzie spontanicznie zdecydują się jeść mniej w ciągu dnia. Ilość kilodżuli musi być jednak brana pod uwagę jako składowa diety, więc migdały mogą być włączone do menu w umiarkowanych ilościach bez wpływu na masę ciała, są bowiem bardzo kaloryczne.
Uczeni podkreślają znaczenie zdrowej, niskiej glikemii śniadaniowej w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że około 30% uczestników rezygnuje ze śniadania od jednego do trzech razy w tygodniu. Wśród tych, którzy jedzą śniadanie, najpopularniejszym posiłkiem są płatki zbożowe (83%) oraz jaja (71%). Poza niskim indeksem glikemicznym, idealne śniadanie dla konsumentów powinno być:
- niesmażone
- syte
- jedzone codziennie
- smakowite i nie wywołujące poczucia winy
Ochrona przed cukrzycąJak wskazują uczeni, trzeba popularyzować produkty tego rodzaju ze względu na częstość występowania cukrzycy i stanu przedcukrzycowego. Szacuje się, że do roku 2030, ponad 16% światowej populacji będzie doświadczać problemów z poziomem cukru we krwi.
Znaczna część czynników ryzyka może być osłabiana. Jesteśmy w stanie bowiem odwrócić stan przedcukrzycowy i zapobiec rozwojowi choroby. Odpowiednia dieta jest jednym z głównych elementów profilaktyki cukrzycy.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »