Strona głównaZdrowieWcześniejszy obiad pomaga schudnąć

Wcześniejszy obiad pomaga schudnąć

Osoby, które jedzą wczesne obiady, zwykle tracą na wadze więcej niż ludzie przekładający ten posiłek na późniejsze godziny.
Wcześniejszy obiad pomaga schudnąć Jeśli chodzi o dietę mającą na celu pozbycie się nadmiaru kilogramów, liczy się nie tylko to, co się je, ale ważny jest także czas spożycia posiłków, przekonują uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.

Badania obejmowały 420 osób korzystających z pomocy kliniki żywienia w południowo-wschodniej Hiszpanii. Uczestnicy wyjeżdżali na regularne sesje terapii grupowej obejmujące poradnictwo na temat odżywiania się i ćwiczeń. Rejestrowano wszystko to, co jedli i raportowano ich codzienną .

Wszystkie osoby stosowały dietę śródziemnomorską, w ramach której 40 proc. dziennego spożycia kalorii dostarczano sobie w ramach obiadu. Około połowa badanych jadła obiad przed trzecią, reszta w późniejszych porach.

Po dwudziestu tygodniach poradnictwa wszyscy jedli posiłki w podobnej ilości (co oszacowano na podstawie prowadzonych przez osoby badane dzienników diety) i spalali porównywalne ilości kalorii dzięki codziennym ćwiczeniom. Zanotowano jednakże, że ludzie jedzący obiad wcześniej, straciły na wadze średnio 9,9 kg (około 11 proc. swojej pierwotnej wagi) zaś uczestnicy sięgający po obiad o późniejszej porze schudli przeciętnie o 7,7 kg (ok. 9 proc. swojej pierwotnej wagi).
Pora, o której uczestnicy jedli i kolacje, nie miała związku z wagą osiągniętą pod koniec testów.

Jednym z ograniczeń testów było to, że uczeni nie przypisali uczestników losowo do grupy jedzącej obiady o wcześniejszej lub późniejszej porze, więc mogą również istnieć inne czynniki wpływające na wybór takich, a nie innych godzin posiłku, które przekładają się na skuteczność . Okazało się, że niektóre warianty genów związane z były częstsze u osób jedzących obiady w późniejszych godzinach.

Jedną z przyczyn opisywanego związku może być to, że w żołądkach osób, które jedzą później, może pozostawać dodatkowe jedzenie i nie zostać spalone, a w efekcie być przechowywane w postaci tłuszczu.

Wyniki badań opublikowano w magazynie International Journal of Obesity.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy