Zapalenie jelita grubego – jakie jedzenie pomoże
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego. czytaj całość ›
Choroby serca i depresja – łączy je stan zapalny
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego. czytaj całość ›
Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni. czytaj całość ›
Pokaż wszystkie wiadomości działu zdrowie ›
Bóle kręgosłupa to bardzo popularna i dokuczliwa dolegliwość często wynikająca z trybu życia. Problemy z kręgosłupem mogą być następstwem zbyt dużej wagi, dźwigania ciężarów, siedzącego trybu życia lub zbyt intensywnego wysiłku fizycznego. czytaj całość »
Wygląd skóry jest probierzem, według którego ocenia się czyjś wiek. Z czasem cera pogarsza się, skóra traci jędrność i elastyczność, następuje jej zwiotczenie, pojawiają się i z upływem lat pogłębiają zmarszczki. czytaj calość ›
Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych. czytaj całość ›
udar choroby serca nadciśnienie dieta aktywność fizyczna stres otyłość cukrzyca depresja demencja