Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.
Przełom jesieni i zimy to zwykle początek sezonu zachorowań na przeziębienia i grypę. Wielu z nas ma problemy z odróżnieniem od siebie tych dolegliwości. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do przeziębienia, grypa nieleczona nie ustąpi samoistnie. Co zrobić, aby ograniczyć ryzyko zachorowania i jak postępować, kiedy już jesteśmy chorzy?
Dieta ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, obejmuje to nie tylko działanie narządów wewnętrznych, wygląd skóry lub włosów, czy wzrok, ale dotyczy również zdolności słyszenia. Oto składniki, które pomogą zachować dobry słuch.
Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, której organizm potrzebuje do wielu różnych procesów. Ponieważ nie możemy jej gromadzić, łatwo o niedobory i trzeba sobie jej regularnie dostarczać. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o tym, że w twojej diecie jest za mało witaminy C.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Siniaki robią się na skórze głównie od uderzeń, ale nie tylko. Sprawdź, jakie są przyczyny ich powstawania.
Sezon grypowy tuż tuż i warto pamiętać o wzmocnieniu odporności poprzez dostarczenie sobie większej dawki witaminy C.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.
Rak stanowi obecnie jedną z głównych przyczyn (dokładnie - drugą) śmierci na całym świecie. Jednocześnie szacuje się, że liczba chorych będzie wzrastała. Mimo dostępnych coraz skuteczniejszych terapii, choroba pozostaje bardzo poważnym zgarożeniem dla życia. Teraz odkryto, że pomocna w walce z nią może być witamina C.
Kiedy się przeziębiasz, tracisz siły, męczy cię ból i katar, nie masz energii na obowiązki w domu i pracy - chcesz więc jak najszybciej złagodzić objawy choroby. Poza stosowaniem leków, masz do dyspozycji kilka domowych sposobów na zmniejszenie uporczywości symptomów choroby.
Aby cieszyć się smukłą sylwetką i dobrym nastrojem, potrzebujesz odpowiedniej ilości snu. Jeśli nie masz okazji, aby się wysypiać, grozi ci podwyższony poziom stresu, zyskiwanie na wadze, zaburzenia nastroju, problemy z koncentracją i inne kłopoty... zobacz, co jeś, by poprawić jakość snu.
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Sezon zachorowań na grypę wkrótce osiągnie swoje apogeum. Polacy co roku zażywają ogromne ilości leków, próbując wyleczyć się z tej choroby. Jednak niewielu z nas wciąż zapomina o najprostszej, a jednocześnie najbardziej sprawdzonej zasadzie - lepiej zapobiegać, niż leczyć.