25-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.
Owoce pigwy, niegdyś nieco zapomniane, dziś coraz częściej goszczą w jesienno-zimowym menu Polaków. Do niedawna wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek stanowić mogą też bazę dla dżemów, konfitur czy past. Komponują się i ze słodkościami i z wytrawnymi przekąskami.
Witaminowa defensywa jesiennaZimne poranki, silniejszy wiatr, coraz częstsze opady deszczu. Nie oszukujmy się – prawdziwa jesień zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią sezon i grypy. Właśnie w tym czasie pigwa ze swoimi właściwościami może okazać się niezastąpiona.
– Doceńmy ją przede wszystkim za wysoką zawartość . 100 g owoców pigwy zawiera 15 mg witaminy C, którą przyjmujemy w pierwszej kolejności, by wzmocnić odporność – mówi Paulina Domagała, dietetyk.
Barierę ochronną naszego organizmu pomagają budować także zawarte w pigwie związki mineralne jak potas, wapń, miedź, fosfor czy żelazo.
– Sok z pigwy z dodatkiem miodu sprawdza się świetnie w walce z męczącym, suchym kaszlem – dodaje dietetyk.
Zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie na przewód pokarmowy, mają też nasiona pigwy. Napar z nasion przyniesie ukojenie przy refluksie, zgadze i wszelkich stanach zapalnych żołądka.
Nadaj polskiej jesieni smak gorącej HiszpaniiNalewka czy syrop to najpopularniejsze w Polsce sposoby przetwarzania owoców pigwy. Tymczasem południowcy z Hiszpanii mają swój własny, pigwowy specjał – Dulce de membrillo.
To rodzaj pigwowej galaretki lub serka, który przygotowuje się gotując owoce z wodą i cukrem, a następnie wlewa do prostokątnej formy. Zastygniętą galaretkę kroi się następnie w plastry. Dulce de membrillo tradycyjnie je się z hiszpańskim owczym serem manchego.
Słodkości przede wszystkimMiędzynarodowe eksperymenty kulinarne z w roli głównej to świetny pomysł. Klasyka w postaci pigwowej konfitury, wzbogacona o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu obroni się jednak zawsze. Najlepszym tego przykładem jest ciasto drożdżowe. Bez względu na to czy z dodatkiem sera, masy kakaowej czy najbardziej tradycyjne z kruszonką, w połączeniu z owocową konfiturą smakuje zawsze wyśmienicie. Pigwową konfiturę możemy jednak wykorzystać też jako nadzienie do słodkich, jesiennych deserów.
Dan Cake