Wegetariański sposób odżywiania się może nie zapewniać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, bogata w mięso dieta zaś może sprzyjać rozwojowi niektórych chorób. Fleksitarianizm ma być rozwiązaniem, które łączy w sobie zalety obu sposobów odżywiania się, unikając ich wad.
Niektóre badania wskazują, że wgetarianizm może być dobry dla dłuższego zachowania zdrowia. Szczególnie czerwone i przetworzone mięso - jeśli jest jedzone w znacznych ilościach - jest uważane za mogące sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Okazuje się jednak, że jarosze nie mogą liczyć na specjalne względy upływającego czasu.
Wielu z nas chce szybko i trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Okazuje się, że jednym ze sposobów może być zaprzestanie spożywania mięsa. Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda potwierdzili związek pomiędzy rodzajem diety i wagą badanych oraz wykazali, że wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wtedy, gdy posiłki obu grup charakteryzują się podobną kalorycznością.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Osoby, których dieta składa się głównie z warzyw oraz owoców i nie zawiera znacznych ilości mięsa, mają szanse na dłuższe życie w porównaniu do zwolenników innego typu jadłospisu.
Uwaga miłośnicy grilla. Przygotowywanie mięsa w wysokiej temperaturze, przedłużanie procesu gotowania lub pieczenia, może sprawić, że posiłek stanie się ryzykowny - w przyrządzonej w ten sposób potrawie mięsnej znajdują się substancje, które mogą powodować raka, ostrzegają eksperci.
Ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegetarian niż ludzi, którzy jedzą mięso i ryby, wynika nowego badania uczonych z Uniwersytetu w Oksfordzie.
Diety wegetariańskie są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować stosowanie bezmięsnego menu, ale także ścisłą dietę wegańską, z której wyłączone są wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania się staje się coraz popularniejszy częściowo ze względu na prozdrowotne właściwości, częściowo w związku z wyznawaniem określonej ideologii. Poniżej kilka interesujących wiadomości dotyczących tej diety.
Sting, Madonna, Lady Gaga, Jennifer Aniston, Jon Bon Jovi to tylko kilku artystów, którzy praktykują jogę. Coraz więcej badań wskazuje, że joga jest nie tylko "trendy", ale także ma wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie.
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
1 października obchodzono Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dieta bezmięsna ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników, a niektórzy uważają, że jest wręcz wymarzona dla osób w podeszłym wieku. Czy rzeczywiście?
Jednym z warzyw, którego nie należy pomijać komponując jadłospis jest fasola. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków