Strona głównaZdrowieDieta osób dojrzałych

Dieta osób dojrzałych

Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
Z wiekiem organizm człowieka jest mniej wymagający, spowalnia swój metabolizm, a substancje odżywcze potrzebne mu są wyłącznie na doraźne procesy naprawcze. Nadmiar spożytych kalorii jest więc magazynowany w postaci tłuszczu. Dlatego właśnie często osoby starsze mówią „jem tyle samo, co zawsze i tyję”. Właśnie dlatego, wraz z wiekiem trzeba jeść mniej.

Nie chodzi o to, żeby nagle zdmuchując świeczki na urodzinowym torcie stwierdzić, że właśnie nastąpił czas na „dietę seniora”. Trzeba po prostu obserwować swój organizm. Na przykład kobiety w różnym wieku przechodzą menopauzę, a to jeden z pierwszych sygnałów, które daje im ciało, że czas na zmianę diety. Wraz z wiekiem mogą pojawiać się również schorzenia, które zmuszają nas do zmiany sposobu odżywiania. Początki cukrzycy, wysoki poziom cholesterolu czy nadciśnienie to znak, że warto zmienić choćby małe rzeczy w codziennym menu i wprowadzić swoją osobistą „dietę silver” - mówi Agnieszka Piskała, specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska.

Należy także pamiętać, że każda drastyczna zmiana jadłospisu może spowodować pogorszenie samopoczucia. Niestety najczęściej dzieje się tak po wizycie u lekarza, który zauważa za wysoki poziom cholesterolu i nakazuje zastąpić tłuste wędliny, masło, słodycze i jasne pieczywo produktami takimi jak warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Nieprzyzwyczajony do takiej nagłej zmiany organizm buntuje się i zamiast funkcjonować lepiej, czujemy się gorzej. To dodatkowo budzi frustracje i wcześniej czy później wracamy do dawnych przyzwyczajeń. Dlatego każda zmiana powinna być stopniowa, na początku jemy więcej warzyw, za jakiś czas zamieniamy białe bułki na pieczywo typu graham, a potem wprowadzamy do diety razowiec. Zawsze jednak uniwersalną metodą zmiany nawyków jest umiar, z którym każdy czuje się lepiej. Umiar w jedzeni zarówno tych najzdrowszych produktów jak warzywa czy owoce nie spowoduje rewolucji żołądkowych, jak również tych niezdrowych np. ciastko z kremem zjedzone raz w tygodniu nie podniesie cholesterolu, a ile da przyjemności.

Nawet w starszym wieku można się odchudzać, jednak najodpowiedniejszą metodą na zrzucenie masy ciała jest dieta „jedz wszystko, co dotychczas, ale o połowę mniej”, wsparta dodatkowo aktywnością ruchową np. spacerami lub modnym ostatnio nordic walking. Dla osób w podeszłym wieku niezalecane są drastyczne diety odchudzające np. wysokoproteinowa czy monoskałdnikowa. Efekt chudnięcia może wcale nie być spektakularny, ale za to spustoszenie w organizmie bardzo duże i nieodwracalne.

Czy osoba starsza może być wegetarianinem?

- Jeśli osoba starsza od wielu lat jest wegetarianinem i umie prawidłowo przygotowywać swoje posiłki wyłącznie na bazie warzyw, owoców, zbóż z dodatkiem produktów mlecznych i jajek to nie ma powodów, by cokolwiek w diecie zmienić. Przejście na wegetarianizm w dojrzałym wieku jest jednak ryzykowne. Potrzebna jest do tego odpowiednia wiedza na temat łączenia różnych produktów, aby dostarczyć w diecie tych składników odżywczych, które normalnie pozyskiwane są z mięsa. Osobom starszym zalecałabym jednak taką dietę, w której produkty pochodzenia roślinnego stanowią około 70%, a chude mięso, tłuste ryby i produkty nabiałowe stanowią mniejszy, ale znaczący żywieniowo udział - radzi Agnieszka Piskała.

Pamiętajmy, że nieodpowiednia dieta może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Dotychczasowa dieta np. bogata w tłuszcze zwierzęce może sprzyjać wysokiemu poziomowi cholesterolu, a w konsekwencji miażdżycy. Zbyt monotonne odżywianie, które często stosują osoby starsze powoduje z kolei niedobory wielu ważnych składników odżywczych np. nieodpowiednie spożycie błonnika powoduje zaparcia, a w konsekwencji również polipy jelit, nadżerki i hemoroidy. Ważne jest więc, aby od wczesnej młodości dbać o swoje zdrowie i tak odpowiednio wpływać na dietę, aby na starość nie robić w diecie rewolucji lub być zmuszonym do odstawienia ulubionych potraw.

- Istnieją pewne zasady żywieniowe, których osoby w starszym wieku powinny przestrzegać, o ile nie cierpią one na schorzenia zależne od diety. Warto pamiętać o swoistym "dekalogu" diety seniora - zaleca Agnieszka Piskała.

1. Posiłki x 5 – jedz około 5 posiłków dziennie.
2. Dwa litry wody – pij około 2 litrów płynów dziennie (jest to niezwykle istotne, ponieważ wraz z wiekiem zmniejsza się pragnienie, ale jednocześnie wzrasta zapotrzebowanie na płyny).
3. Mniejsze porcje – wielkość porcji powinna być o 1/4 mniejsze niż 10 lat wcześniej.
4. Warzywa są ważne – W diecie powinny dominować warzywa, najlepiej surowe, a w przypadku problemów gastrycznych, krótko gotowane, duszone lub grillowane.
5. Ryby, by być zdrowym jak ryba – Dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby (makrela, mintaj, łosoś), zawierające Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) ważne dla prawidłowej pracy serca.
6. Błonnik sprzymierzeńcem – Należy postawić na produkty zawierające błonnik, jednak ze względu na problemy z uzębieniem trzeba ograniczyć twarde chleby razowe i twarde owoce na rzecz, grubych kasz, płatków owsianych czy drobny owoców typu truskawki, maliny czy jagody.
7. Uwaga na mleko – Wraz z wiekiem może zanikać enzym laktaza, a więc niewskazane jest picie mleka, które może powodować wzdęcia i bóle. Produkty fermentowane typu kefiry, jogurty powinny być w diecie osób starszych obecne nawet codziennie.
8. Przyprawy na lepsze trawienie – Do potraw ciężkostrawnych typu bigos czy dania zwierające warzywa strączkowe (fasolka po bretońsku, zupa grochowa) powinny być dodawane zioła przyspieszające trawienie jak majeranek, kminek czy oregano.
9. Czytaj ulotki – Wiele leków wchodzi w interakcję z różnymi produktami spożywczymi. Ważne jest więc by czytać ulotki załączone do leków i w razie konieczności robić co najmniej 2 godzinną przerwę miedzy posiłkiem a zażywanym lekiem.
10. Więcej witamin – Z wiekiem zmniejsza się zapotrzebowanie na energię, ale wzrasta na witaminy i składniki mineralne. W diecie seniora nie powinno zabraknąć czerwonego mięsa, które jest cennym źródłem żelaza. Natomiast produkty bogate w witaminę E- oleje roślinne, pestki dyni, słonecznika, sezamu, orzechy pozwalają zachować dłużej młodzieńczy wygląd, zdrowe serce i sprawność fizyczną.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy