Strona głównaZdrowieChcesz ważyć mniej? Nie jedz mięsa

Chcesz ważyć mniej? Nie jedz mięsa

Wielu z nas chce szybko i trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Okazuje się, że jednym ze sposobów może być zaprzestanie spożywania mięsa. Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda potwierdzili związek pomiędzy rodzajem diety i wagą badanych oraz wykazali, że wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wtedy, gdy posiłki obu grup charakteryzują się podobną kalorycznością.
Chcesz ważyć mniej? Nie jedz mięsa [fot. chcesz ważyć mniej] Badanie zrealizowano studiując dane dotyczące wagi i diety 71 751 mężczyzn i kobiet. Porównując dane osób regularnie spożywających mięso, a także semiwegetarian (okazjonalnie spożywających mięso), pescowegetarian (ograniczających spożycie mięsa do ryb), laktoowowegetarian (całkowicie rezygnujących z mięsa, ale dopuszczająca spożycie niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego: na białku, jajek itd.) oraz wegan (rezygnujących ze wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego), badacze odkryli, że wskaźnik BMI był najniższy u wegan, zaś najwyższy u osób regularnie spożywających mięso, chociaż dzienna ilość przyjmowanych kalorii była podobna wśród wszystkich badanych i wynosiła ok. 2000 kalorii na dzień.

Mimo iż dieta nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na wagę – badanie nie objęło na przykład takich czynników jak czy status socjoekonomiczny badanych – naukowcy podkreślają, że dieta ma ogromny wpływ na kompozycję posiłków; osoby spożywające mięso przyjmowały najmniej białka pochodzenia roślinnego, beta-karotenu, błonnika i magnezu, konsumowały za to najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych łączonych z chorobami . Pełne wyniki badań naukowców z Uniwersystetu Loma Linda zostaną opublikowane w grudniowym numerze „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”.

- To szczególnie ważna informacja dla osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ w ich przypadku obniżenie masy ciała ma wyjątkowe znaczenie – komentuje wyniki Piotr Poniński z firmy Polsoja. - Nawet częściowe ograniczanie spożywania mięsa i zastąpienie go pokarmami pochodzenia roślinnego, jest dobrym rozwiązaniem, a należy pamiętać, że naszym kraju problem nadwagi i dotyczy aż 44,6% dorosłych kobiet i 61,4% dorosłych mężczyzn – to wstrząsające liczby.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Umierać po ludzku
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy