04-06-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, których dieta składa się głównie z warzyw oraz owoców i nie zawiera znacznych ilości mięsa, mają szanse na dłuższe życie w porównaniu do zwolenników innego typu jadłospisu.
Okazuje się, że wegetariański może mieć bardzo pozytywne efekty zdrowotne - chronić przed chorobami przewlekłymi i zwiększyć prawdopodobieństwo osiągnięcia , mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Poprzednie badania wykazały, że ludzie, którzy w swoim menu przede wszystkim umieszczają owoce i warzywa, są mniej narażeni na śmierć z powodu lub innych przyczyn w analizowanych okresach czasu.
W nowym badaniu uczeni wykorzystali dane 73 308 członków Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego zebrane w latach 2002 - 2007. Na początku badania uczestnicy zostali poproszeni o podanie nawyków żywieniowych i podzielono ich na grupy w zależności od tego, jak często jedli nabiał, jajka, ryby i mięso.
Ogólnie rzecz biorąc 8 proc. badanych stanowili weganie, którzy nie jedli żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, podczas gdy 29 proc. było uwzględniającymi w jadłospisie nabiał i jaja, ale już nie ryby. Kolejne 15 proc. uczestników to osoby okazjonalnie spożywające mięso oraz ryby.
Okazało się, że każdego roku badań na tysiąc uczestników umierało o jedną osobę z grupy wegetarian mniej niż w grupie osób raczących się mięsem.
Autorzy analiz zaznaczają, że nie wzięli pod uwagę innych czynników, które mogły wpływać na lepszy stan zdrowia i mniejsze prawdopodobieństwo śmierci u ludzi unikających mięsa.
Wyniki badań ukazały się w magazynie JAMA Internal Medicine.