Próchnica, choroby przyzębia, a czasem nawet urazy – stracić ząb to żadna trudność. Znacznie trudniej jest uzupełnić lukę po takim ubytku. I chociaż nowoczesna stomatologia oferuje wiele metod odbudowy braków zębowych, to jednak Polacy zwlekają z leczeniem. W krajach Europy Zachodniej czy Stanach Zjednoczonych, gdzie zdrowy wygląd i uśmiech są uważane za podstawę wizerunku, nawet seniorom w późnym wieku obca jest ruchoma proteza, jakiej często używają już polscy 60-latkowie. Nie byliby jednak na nią skazani, gdyby niezwłocznie uzupełniali każdy brak zębowy.
Wraz ze starzeniem się doświadczamy coraz większego ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, takich jak pamięć, zdolność do podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów. Badania wskazują kilka potencjalnych czynników tych zmian, odkryto m. in. związek między utratą zębów i osłabieniem funkcji poznawczych oraz wyższym ryzykiem demencji.
Trawiony olej kokosowy może atakować bakterie powodujące próchnicę zębów. Olej zawiera naturalny antybiotyk, który może być dołączany do komercyjnych produktów do higieny zębów, mówią naukowcy prezentujący wyniki swoich badań na jesiennej konferencji Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej na Uniwersytecie w Warwick.
Na myśl o leczeniu kanałowym wielu pacjentów gabinetów stomatologicznych dostaje gęsiej skórki. A z leczeniem kanałowym jest tak, że właściwie wyleczony kanałowo ząb może spełniać swoją funkcję jeszcze długie lata.
Fluor stanowi składnik kości i zębów. Wzmacnia szkliwo, zębinę, powstrzymuje rozwój próchnicy i minimalizuje rozpuszczalność szkliwa. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kości. Ponadto oddziałuje na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. Minera jest potrzebny do zapewnienia optymalnego wzrostu młodego organizmu.
Naukowcy z University of Leeds w Wielkiej Brytanii opracowali sposób leczenia próchnicy zębów, który odwraca szkody spowodowane przez kwasy i regeneruje tkankę zęba, a wszystko to bez borowania.
Korzyści płynących z przestrzegania zasad higieny jest niewątpliwie wiele, a mycie zębów dwa razy dziennie to podstawa utrzymania zdrowia jamy ustnej. Tymczasem warto pamiętać, że niektóre nawyki higieniczne, które były nam wpajane od wczesnego dzieciństwa, mogą okazać się szkodliwe dla naszych zębów i dziąseł.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Chociaż prawie co drugi Polak przy wyborze pasty do zębów kieruje się jej właściwościami, to tylko 11% badanych zapoznaje się z jej składem, również podanym na opakowaniu - wynika z badania przeprowadzonego w ramach programu Laboratorium Vademecum.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Ciepły wiatr coraz częściej przynosi obietnicę wiosny. W nowy sezon każdy z nas chce wejść pozytywnie odmieniony - zmotywowany, szczuplejszy, szczęśliwszy. Jednak efekt osiągnięty dzięki miłej aparycji zejdzie na dalszy plan, gdy zagadnięty rozmówca będzie musiał wycofać się pod naporem nieświeżego oddechu.
Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Trudno jest pamiętać, pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz i wywoływać wyrzuty sumienia.
Choroby dziąseł są główną przyczyną utraty zębów u dorosłych. Z nowych badań wynika jednak, że zwiększenie w diecie ilości produktów mlecznych, takich jak mleko, ser, czy jogurt może znacznie poprawić stan zdrowia dziąseł.
Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że 98% dorosłych Polaków i 90% dzieci ma próchnicę. To dzwonek alarmowy, by walką z próchnicą zająć się na poważnie. A zacząć od... powrotu do szkoły. Do szkoły prawidłowego mycia zębów.
Truskawki, czereśnie, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka, gruszki - lato to ulubiona pora wszystkich amatorów owoców. Dietetycy od lat powtarzają, że są one doskonałym źródłem witamin. Kochamy je za aromat i orzeźwiający, często słodki smak. I zajadamy się nimi przez całe wakacje, zapominając, a może nie wiedząc, że mogą zaszkodzić naszym zębom.