Strona g³ównaZdrowiePrawid³owe od¿ywianie - cukier w diecie

Prawid³owe od¿ywianie - cukier w diecie

Cukier spo¿ywany w nadmiarze ma niekorzystny wp³yw na zdrowie cz³owieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdzia³ania oty³o¶ci, niezaka¼nym chorobom przewlek³ym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spo¿ycie cukru jest g³ówn± przyczyn± powstawania próchnicy oraz mo¿e prowadziæ do oty³o¶ci.
Prawid³owe od¿ywianie - cukier w diecie Cukier, którego na co dzieñ u¿ywamy do s³odzenia potraw i napojów nale¿y do wêglowodanów, inaczej cukrów. Wyró¿nia siê wêglowodany proste i z³o¿one.

Wêglowodanami prostymi s± jednocukry, np. fruktoza (obecna w owocach) i galaktoza (zawarta w mleku) oraz dwucukry, jak laktoza, która wystêpuje w mleku czy sacharoza, popularnie zwana cukrem. Natomiast wêglowodany z³o¿one zbudowane s± z co najmniej trzech pojedynczych cukrów, a ich d³ugie ³añcuchy tworz± skrobiê. Do wêglowodanów z³o¿onych nale¿± te¿ celulozy, g³ówny sk³adnik b³onnika pokarmowego. Wêglowodany z³o¿one wystêpuj± w du¿ych ilo¶ciach w ziemniakach, warzywach str±czkowych i zbo¿ach.

Cukier (sacharoza) jest dodawany do produktów podczas ich produkcji oraz w trakcie przygotowywania posi³ków w domu. Cukry naturalnie obecne w ¿ywno¶ci zwykle stanowi± po³owê spo¿ywanych przez nas wêglowodanów. Reszta to cukier dodany. Ponad po³owa energii dziennej diety pochodzi w³a¶nie z wêglowodanów.

Cukier jest wa¿nym ¼ród³em ³atwo dostêpnej energii. 1 g wêglowodanów dostarcza cz³owiekowi 4 kcal energii. Wed³ug wytycznych WHO przynajmniej 55% energii dostarczanej organizmowi powinno pochodziæ z wêglowodanów, najlepiej tych z³o¿onych, g³ównie w postaci skrobi zawartej w przetworach zbo¿owych i warzywach str±czkowych. Pozosta³± czê¶æ energii powinni¶my pozyskiwaæ w wyniku spo¿ycia t³uszczów - maksymalnie 30% oraz bia³ka - do 15%.

Do produktów, w których sk³adzie znajduje siê g³ównie cukier, mo¿emy zaliczyæ: czekoladê, wyroby cukiernicze, miód oraz d¿emy.

Wed³ug badañ bud¿etów gospodarstw domowych G³ównego Urzêdu Statystycznego w 2009 roku spo¿ycie cukru (sacharozy) w Polsce wynios³o 16,6 kg na osobê w gospodarstwie, natomiast ³±cznie ze s³odyczami, czekolad±, miodem i d¿emem prawie 22 kg. Oczywi¶cie cukier spo¿ywamy tak¿e poza domem, w lokalach gastronomicznych, dlatego jego ³±czne spo¿ycie na mieszkañca Polski mo¿e wynosiæ ¶rednio 38 kg.G³ówne ¼ród³a cukru w diecie:
  • S³odki smak jest jednym z pierwszych, jaki rozpoznajemy i lubimy najbardziej ju¿ od wczesnego dzieciñstwa. To nasze szczególne upodobanie do s³odkich potraww po³±czeniu z ich du¿± dostêpno¶ci± s± g³ównymi czynnikami wp³ywaj±cymi na wysoki poziom spo¿ycia cukru w naszej diecie.
  • Jedn± z g³ównych przyczyn wzrostu ilo¶ci kalorii w diecie jest wiêksze spo¿ycie cukru dodawanego do ¿ywno¶ci, np.: s³odzonych napojów, cukierków, czekolad, ciastek i innych s³odyczy, d¿emów, lodów, sosów owocowych, past do smarowania pieczywa.
Zaleca siê ograniczanie spo¿ywania produktów, do których cukier jest dodawany w trakcie procesu produkcji. Zachêca siê tak¿e producentów ¿ywno¶ci, aby modyfikowali receptury swoich produktów d±¿±c do obni¿enia w nich zawarto¶ci cukru dodanego.

Przeczytaj tak¿e


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlek³a metaboliczna, która charakteryzuje siê podwy¿szonym stê¿eniem glukozy (hiperglikemi±) we krwi. Wyró¿nia siê dwa g³ówne typy cukrzycy. Typ 1 ma pod³o¿e autoimmunologiczne, za¶ typ 2 jest wynikiem insulinoodporno¶ci i zaburzeñ w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Oty³o¶æ - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Oty³o¶æ to nadmierne zmagazynowanie tkanki t³uszczowej, do którego prowadzi nadmierna poda¿ energii dostarczanej w po¿ywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z oty³o¶ci± powi±zane s± ró¿norakie dolegliwo¶ci: cukrzyca, nadci¶nienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz tak¿e

 

 

 

Skomentuj artyku³:

Komentarze mog± dodawaæ wy³±cznie osoby zalogowane.
Jeste¶ niezalogowany: zaloguj siê / zarejestruj siê




Komentarze

  • 14:58:17, 18-04-2011 ~go¶æ: 83.4.103.xxx

    Staram siê w ogóle nie u¿ywaæ cukru w mojej diecie. Herbaty czy kawy nie s³odzê w ogóle. Je¿eli ju¿ muszê co¶ pos³odziæ to zdecydowanie wybieram miód. Przeczyta³am ciekawy artyku³ o zastêpowaniu cukru w codziennej diecie - http://www.menopauza.pl/content/show/3004.html
  • 09:57:02, 28-04-2022 finezyjna

    Cukier trzeba by³oby ograniczyæ, bo wiadomo ¿e nie jest on zdrowy. A powiedzcie mi czy kupujecie w sklepach eko ¿ywno¶æ? Ja natrafi³am na firmê https://sklep.biobabalscy.pl i zastanawiam siê nad tym, czy tam nie dokonaæ zakupu. A maj± tam wszystkie podstawowe produkty spo¿ywcze.
  • 18:44:30, 09-05-2022 wawdgg6

    Czy w Waszym przypadku korzystacie z us³ug jakiego¶ dietetyka?
  • 10:49:48, 06-06-2022 promienna

    Ja nie korzysta³am, ale siê zastanawiam. Nie umiem cukru unormowaæ.
  • 18:14:20, 11-07-2022 kordianka

    Dobry glukometr to podstawa. Mam od wielu lat polskiego Glucomaxxa i stwierdzam, ¿e to najlepszy i najbardziej niezawodny aparat do mierzenia cukru jaki kiedykolwiek mia³am.

Publikowane komentarze s± prywatnymi opiniami u¿ytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu bêd± usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyæ

  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwañ Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • Umieraæ po ludzku
  • Oferty pracy