02-03-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Trudno jest pamiętać, pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz i wywoływać wyrzuty sumienia.
Cukier - biała śmierć Nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią". Ten „czysty" (rafinowany) otrzymywany z buraków pozbawiony jest wszystkich witamin, soli mineralnych, czy substancji aktywnych biologicznie. Dodatkowo aby nadać mu białą, krystaliczną barwę najpierw poddawany jest nawapnianiu, a później odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego. Aby taka substancja została przyswojona przez organizm, potrzebny jest szereg witamin i pierwiastków, których w cukrze brakuje. Substancje te są więc pobierane z organizmu (np. wapń z zębów, żelazo z krwi) by czysta sacharoza mogła zostać przyswojona. Stąd biorą się takie choroby jak cukrzyca, anemia, próchnica, czy otyłość.
Jak sobie radzić? Aby uporać się z tym problemem nie trzeba na szczęście całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy zwrócić się w stronę medycyny ludowej i wykorzystać właściwości morwy białej. Liście morwy hamują wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, co łagodzi skoki koncentracji cukru w organizmie i obniża łaknienie. Warto sięgnąć po suplementy diety zawierające właśnie tę roślinę.
Stosowanie suplementów diety może być też pierwszym krokiem do wprowadzenia zmian w nawykach żywieniowych bez podejmowania radykalnych kroków i całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Stosując preparaty z morwy białej chronimy organizm przed skokami poziomu cukru we krwi, a tym samym obniżamy łaknienie, co przybliża nas do osiągnięcia celu jakim jest pozbycie się zbędnych kilogramów.
Przeczytaj także
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »