Strona głównaZdrowieMorwa biała pomoże w walce z podjadaniem

Morwa biała pomoże w walce z podjadaniem

Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Trudno jest pamiętać, pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz i wywoływać wyrzuty sumienia.
Cukier - biała śmierć

Nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią". Ten „czysty" (rafinowany) otrzymywany z buraków pozbawiony jest wszystkich witamin, soli mineralnych, czy substancji aktywnych biologicznie. Dodatkowo aby nadać mu białą, krystaliczną barwę najpierw poddawany jest nawapnianiu, a później odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego. Aby taka substancja została przyswojona przez organizm, potrzebny jest szereg witamin i pierwiastków, których w cukrze brakuje. Substancje te są więc pobierane z organizmu (np. wapń z zębów, żelazo z krwi) by czysta sacharoza mogła zostać przyswojona. Stąd biorą się takie choroby jak cukrzyca, anemia, próchnica, czy otyłość.

Jak sobie radzić?

Aby uporać się z tym problemem nie trzeba na szczęście całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy zwrócić się w stronę medycyny ludowej i wykorzystać właściwości morwy białej. Liście morwy hamują wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, co łagodzi skoki koncentracji cukru w organizmie i obniża łaknienie. Warto sięgnąć po suplementy diety zawierające właśnie tę roślinę.

Stosowanie suplementów diety może być też pierwszym krokiem do wprowadzenia zmian w nawykach żywieniowych bez podejmowania radykalnych kroków i całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Stosując preparaty z morwy białej chronimy organizm przed skokami poziomu cukru we krwi, a tym samym obniżamy łaknienie, co przybliża nas do osiągnięcia celu jakim jest pozbycie się zbędnych kilogramów.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy