W badaniach klinicznych przeprowadzonych w Finlandii udowodniono, że stosowanie Lactobacillus rhamnosus GG zwiększa odporność na infekcje dróg oddechowych.
Ból głowy, osłabienie, wyczerpanie, obniżenie odporności i rozdrażnienie stanowią towarzyszące przesileniu, jednak można im zaradzić stosując kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze, niezwykle istotna w tym okresie jest aktywność fizyczna. Najczęściej rekomenduje się umiarkowany wysiłek, np. ruch na świeżym powietrzu.
Seks pomaga zwalczyć choroby. Badania naukowe udowadniają, że regularne uprawianie seksu przyczynia się do powstrzymywania chorób, co więcej, może nawet przedłużyć życie.
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Dobrze znany tran to sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności. Tran wzmacnia odporność na ataki bakterii i wirusów, jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej oraz dla zdrowia dzieci, dorosłych a także seniorów.
Sok aroniowy to sok dla wszystkich. Zawiera niezwykłe bogactwo witamin i mikroelementów, a także sole mineralnie i węglowodany. Świetnie nadaje się dla osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia i dbających o linię.
Melatonina to hormon "szczęścia" produkowany przez szyszynkę, czyli gruczoł dokrewny znajdujący się w centralnej części mózgu. Wydzielanie melatoniny zmniejsza się w ciągu życia człowieka, a jej produkcja jest najniższa w podeszłym wieku.
Choroby wywoływane przez wirusy nie tylko łatwo się rozprzestrzeniają, ale bywają też bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Jednym ze sposobów ustrzeżenia się przed grypą jest szczepionka. Możliwe, iż naukowcom uda się stworzyć lek, który będzie uodparniał na całe życie.
Zima to czas kiedy nasza odporność wystawiona jest na szczególną próbę. Jedną z nieprzyjemnych dolegliwości związanych z niską odpornością organizmu jest opryszczka.
Probiotyki są wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie, które stanowią uzupełniający składnik diety i wykazują korzystny wpływ na stan zdrowia organizmu człowieka. Probiotyki redukują uczucie dyskomfortu jelitowo-żołądkowego wywołanego stresem. Znajdują także zastosowanie przy biegunkach, wzdęciach i nietolerancjach pokarmowych (zwłaszcza w czasie podróży) pozwalają utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit.
Od dawana wiadomo, że zbyt duża waga nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania dowiodły, iż istnieje zależność pomiędzy wagą a stanem dziąseł.
Jesień i zima to czas kiedy szczególnie łatwo zachorować, wprawdzie nie ma sposobu na całkowite wyeliminowanie ryzyka infekcji, można je jednak zmniejszyć.