Wielu z nas kojarzy zimę wyłącznie z grypą. Faktycznie, wśród infekcji związanych z tą porą roku największe zagrożenie niesie ze sobą właśnie grypa. Co roku występują nowe jej odmiany, wirus mutuje, z roku na rok staje się też silniejszy i coraz bardziej oporny na stosowane leki. Czy mimo to zima musi kojarzyć się z grypą i strachem przed zachorowaniem? Niekoniecznie.
Już 5 tysięcy lat temu czosnek uznano za niezwykłą roślinę. Skrywa on całe bogactwo biologicznie aktywnych substancji.
1 grudnia obchodzony jest Światowy Dzień walki z AIDS organizowany przez Światową Organizację Zdrowia. Świadomość zakażenia oraz jego skutki to bez wątpienia główny cel tej akcji.
Jesienią i zimą łatwiej o atak groźnych wirusów i bakterii. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowań, warto sięgnąć po preparaty wzmacniające odporność organizmu. Te z wyciągiem z pestek grejpfruta ułatwiają też trawienie i pomagają przy różnego rodzaju infekcjach.
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk, warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.
W porównaniu do najbardziej rozpowszechnionych tabletek, kapsułki mają wiele zalet, co sprawia, że sięgamy po nie coraz częściej. Mają przeważnie cylindryczny, owalny lub kulisty kształt - dzięki temu łatwiej się je połyka.
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle ważnym elementem codziennej diety: wzmacniają odporność organizmu, poprawiają pracę mózgu, wpływają korzystnie na układ krwionośny oraz zapewniają zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt już nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.
Skarżysz się na brak odporności, często się przeziębiasz, do tego dokuczają ci nawracające infekcje i masz już dość ciągłego łykania kolejnych lekarstw? Możesz to zmienić - sięgnij po lekarstwo, który dała nam sama natura - żurawinę. Do niedawna znana w Polsce tylko nielicznym smakoszom, obecnie przebojem zdobywa rynek.
Jesień to „ostatni dzwonek”, aby pomyśleć o wzmocnieniu odporności - tym bardziej, iż może osłabiać ją nasze gorsze samopoczucie. Spadek temperatur, ograniczony dostęp do światła słonecznego oraz powrót do rutynowych obowiązkówi związany z nimi stres, stanowią poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego systemu immunologicznego.
W badaniach klinicznych przeprowadzonych w Finlandii udowodniono, że stosowanie Lactobacillus rhamnosus GG zwiększa odporność na infekcje dróg oddechowych.
Ból głowy, osłabienie, wyczerpanie, obniżenie odporności i rozdrażnienie stanowią towarzyszące przesileniu, jednak można im zaradzić stosując kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze, niezwykle istotna w tym okresie jest aktywność fizyczna. Najczęściej rekomenduje się umiarkowany wysiłek, np. ruch na świeżym powietrzu.
Seks pomaga zwalczyć choroby. Badania naukowe udowadniają, że regularne uprawianie seksu przyczynia się do powstrzymywania chorób, co więcej, może nawet przedłużyć życie.
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.