12-05-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.
Owoce czarnej porzeczki są nieocenioną kopalnią witamin i cennym źródłem energii. Zawierają bardzo duże ilości witaminy C oraz witamin A, B, D i E, które nadzwyczaj korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i wzmacniają wrodzoną odporność organizmu.
Są również bogatym źródłem takich niezbędnych do funkcjonowania minerałów, jak magnez, cynk, fosfor oraz potas, które odpowiadają za regulację pracy każdej części naszego ciała. Żelazo, będące jednym z ich składników, poprawia sprawność fizyczną, zwiększa możliwości koncentracji i sprawności umysłowej oraz odporność na przeziębienia i infekcje, poprawia również rytm pracy serca oraz zdolności krwiotwórcze naszego organizmu.
Wysoka zawartość karotenu sprawia, że porzeczki przyczyniają się do ochrony przed wszechobecnymi w naszym otoczeniu drobnoustrojami, działając silnie antyoksydacyjnie. Substancja ta wpływa korzystnie nie tylko na funkcjonowanie systemu immunologicznego, lecz również poprawia wzrok. Porzeczki poprawią też wygląd skóry wygląd skóry - dzięki wysokiej zawartości polifenoli działają przeciw utleniająco, aktywnie zwalczając wolne rodniki, pomagając tym samym na dłużej zachować młodą oraz jędrną skórę.