Wraz ze wzrostem świadomości ludzi o wpływie pożywienia na stan organizmu, zwiększa się zainteresowanie produktami, które spełniają funkcje dodatkowe. Istnieją bowiem substancje spożywcze, które nie tylko mają bardzo korzystne działanie na poprawę stanu zdrowia, ale też zapobiegają chorobom. Przykładem tych produktów są niewątpliwie probiotyki.
Jeśli zastanawiamy się nad tym jak wspomóc naszą odporność to często myślimy o witaminie C bądź o preparatach zawierających kilka bądź kilkanaście witamin w jednej tabletce. Czy to działa? W jakimś stopniu na pewno. Na co zatem zwrócić uwagę chcąc zadbać o odporność naszego organizmu? Odpowiedź może być zaskakująca - to jelita. To one są jednym z głównych obrońców naszej odporności.
Wraz z nadejściem jesieni dokuczają nam przeziębienia – to praktycznie coroczny scenariusz. W konsekwencji wszędzie tam, gdzie stykamy się z większą liczbą osób, czyhają na nas zagrożenia w postaci infekcji i wirusów. Obrona przed nimi zależy w dużej mierze od naszej odporności. Jak o nią zadbać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania jesienią?
Jeśli niedosypiasz, twoje wspomnienia mogą być fałszywe i zniekształcone.
Lecisz na urlop? A może, mimo sezonu wakacyjnego, musisz udać się w podróż służbową? Uważaj, by się nie przeziębić, bo to w takich sytuacjach bardzo prawdopodobne.
Ci, którzy codziennie serwują sobie niewielkie ilości alkoholu, pomagają w funkcjonowaniu swojego układu odpornościowego.
W sezonie epidemicznym 2013/2014 odnotowano dotychczas ponad dwa miliony zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Niemal siedem tysięcy osób trafiło z powodu grypy do szpitala, a kilkanaście z nich zmarło. Polacy nadal nie traktują grypy poważnie, nie szczepią się, a często też lekceważą zalecenia lekarskie.
Główny Inspektor Farmaceutyczny nakazał wycofanie z aptek popularnego leku Rutinoscorbin. Przyczyną jest, jak to sformułował GIF, "niedotrzymanie standardów produkcyjnych przez jednego z dostawców substancji czynnej". Decyzji został nadany rygor natychmiastowej wykonalności.
Okres jesienno zimowy to czas wzmożonych zachorowań. Czu dorosłe osoby powinny w jakiś szczególny sposób bać o swoją odporność? Komu w szczególny sposób zagrażają choroby?
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.
Szczepienia przyczyniły się do ogromnego sukcesu w zakresie kontrolowania wielu wyniszczających chorób zakaźnych. Jednak nadal nie brakuje takich chorób czy patogenów, przeciw którym nie jesteśmy w stanie zbudować ochronnej odporności na całe życie. W toku są badania profesora Stipana Jonjica nad nowymi szczepionkami, mającymi zapewnić lepszą ochronę. Profesor Jonjic jest pierwszym chorwackim grantobiorcą Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN), który realizuje swój projekt w Chorwacji.
Są odpowiedzialne za naszą odporność, ale mogą też przyczyniać się do częstych infekcji. Choć migdałki – bo o nich mowa – kojarzymy głównie z anginami u dzieci, to przysparzają kłopotów niezależnie od wieku. Dlatego powinniśmy je uważnie obserwować, a w przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów – skonsultować się z lekarzem.
Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej 5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, wiosną nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia. Dlatego teraz, gdy marzymy o pozbyciu się ciężkich swetrów i wyczekujemy majówki, warto uzupełnić witaminy dzięki całkowicie naturalnym, świeżo wyciskanym sokom.
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Rafałem Pawliczakiem z Katedry Alergologii, Immunologii i Dermatologii na Wydziale Nauk Biomedycznych i Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.