Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Jak wzmocnić odporność i jakie naturalne metody będą pomocne w walce z przeziębieniem? Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne. Dlatego w okresie zwiększonej zachorowalności, warto zwrócić się ku sposobom zapobiegania infekcjom wypróbowanym przez nasze mamy i babcie.
Sezon przeziębień w pełni. Ryzyko zachorowania pogłębiają wahania temperatury. Rozgrzewanie się gorącymi napojami, zażywanie suplementów, częste mycie rąk i unikanie tłumów to powszechnie znane sposoby na profilaktykę przeziębień i grypy, można jednak zastosować także nietypowe metody - zobacz kilka z nich.
Umiarkowane spożycie alkoholu może wspierać odporność. Wieczorny relaks z lampką wina może mieć dobry wpływ na twoje zdrowie.
Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa. Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Przepełnione cennymi substancjami, witaminami, mikroelementami, błonnikiem i pektynami owoce nie bez powodu nazywane są źródłem zdrowia i młodości.
W dniach 22-29 kwietnia 2015 roku już po raz piąty obchodzony jest Światowy Tydzień PNO. Choć w Europie pierwotne niedobory odporności nadal definiowane są jako choroby rzadkie z szacunków wynika, że na świecie dotykają one ok. 6 milionów osób. Oznacza to, że 1 na 1200 urodzonych dzieci może mieć pierwotny niedobór odporności. Jak wygląda sytuacja pacjentów z PNO w Polsce? Co zmieniło się w diagnostyce, leczeniu i jakości życia osób z tym schorzeniem na przestrzeni ostatnich lat?
Poprzez lizanie psy okazują swoim właścicielom szacunek i oddanie. Okazuje się, że takie „czułości" mogą mieć dobry wpływ na nasz układ odpornościowy.
Okres zimowy to czas, w którym dostęp do świeżych warzyw oraz owoców jest utrudniony. Aby uniknąć niedoborów, witaminy i minerały warto zacząć uzupełniać już teraz. Dzięki temu można powitać wiosnę z nową energią.
Spożywanie alkoholu może sprawić, że skóra staje się bardziej wrażliwa na promieniowanie ultrafioletowe.
"Dopóki ciebie, ciebie nam pić, dopóty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko, herbatko" - śpiewali "Starsi Panowie" i wszystko wskazuje na to, że mieli absolutną rację. Herbata ma mieć zbawienny wpływ na zdrowie i to nie tylko starszych panów czy pań, ale wszystkich. Podczas gdy my, pod wpływem zmiany mód, pijemy jej co raz mniej, zachodnie społeczeństwa traktują ją jako lekarstwo o bardzo szerokim zakresie działania.
Wraz ze wzrostem świadomości ludzi o wpływie pożywienia na stan organizmu, zwiększa się zainteresowanie produktami, które spełniają funkcje dodatkowe. Istnieją bowiem substancje spożywcze, które nie tylko mają bardzo korzystne działanie na poprawę stanu zdrowia, ale też zapobiegają chorobom. Przykładem tych produktów są niewątpliwie probiotyki.
Jeśli zastanawiamy się nad tym jak wspomóc naszą odporność to często myślimy o witaminie C bądź o preparatach zawierających kilka bądź kilkanaście witamin w jednej tabletce. Czy to działa? W jakimś stopniu na pewno. Na co zatem zwrócić uwagę chcąc zadbać o odporność naszego organizmu? Odpowiedź może być zaskakująca - to jelita. To one są jednym z głównych obrońców naszej odporności.
Wraz z nadejściem jesieni dokuczają nam przeziębienia – to praktycznie coroczny scenariusz. W konsekwencji wszędzie tam, gdzie stykamy się z większą liczbą osób, czyhają na nas zagrożenia w postaci infekcji i wirusów. Obrona przed nimi zależy w dużej mierze od naszej odporności. Jak o nią zadbać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania jesienią?
Jeśli niedosypiasz, twoje wspomnienia mogą być fałszywe i zniekształcone.
Lecisz na urlop? A może, mimo sezonu wakacyjnego, musisz udać się w podróż służbową? Uważaj, by się nie przeziębić, bo to w takich sytuacjach bardzo prawdopodobne.