Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Ze stresem można sobie radzić na różne sposoby. Jednym z nich jest dostarczenie sobie składników, które pomogą organizmowi w ograniczeniu jego odczuwania i osłabianiu jego skutków. Szczególnie polecane są wymienione niżej produkty.
Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.
Słowo „stres" pojawia się w codziennym słowniku bardzo wielu z nas. Doznawanie stresu to nieodłączny element życia każdego człowieka. I choć zdecydowanie wolelibyśmy funkcjonowanie pozbawione tego czynnika, stres ma również znaczenie pozytywne - pewien jego poziom aktywizuje do działania, pomaga się skoncentrować i ułatwia podejmowanie decyzji. Jednakże długotrwałe wystawienie na stres prowadzi do wyczerpania organizmu, osłabienia go, a w konsekwencji do wielu schorzeń i dolegliwości.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Zbyt wiele obowiązków zawodowych, zmiana pory roku, problemy ze snem - wszystko to może mieć wpływ na zmęczenie, które bywa odczuwalne w różnych porach dnia. Nie zawsze pomogą popularne sposoby na odzyskanie energii, takie jak kawa, herbata, czekolada, czy żeń-szeń, ale bez wątpienia dieta ma wpływ na poziom wigoru. Poniżej kilka produktów, które należy dołączyć do jadłospisu, by odzyskać siłę do działania.
W wyniku niedostatecznej ilości promieniowania słonecznego w okresie jesienno-zimowym w naszej skórze nie jest produkowana wystarczająca ilość witaminy D. Skutki tego niedoboru dotykają nas jednak przez cały rok, zwłaszcza gdy pozostałe miesiące roku są - jak obecnie - mało słoneczne.
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
W naszym organizmie pełni wiele funkcji. Bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych. Dlatego właśnie ma ważny wpływ na działanie układu immunologicznego oraz nerwowo-mięśniowego, a nasz organizm potrzebuje go również w przemianach energetycznych, wspomaga spalanie węglowodanów i tłuszczów… To tylko niektóre z funkcji najcenniejszego z biopierwiastków – magnezu.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Niska odporność na stres, częste infekcje i rozdrażnienie to tylko niektóre objawy niedoboru magnezu. O jego właściwy poziom warto zadbać zwłaszcza zimą. Dlaczego jest tak ważny dla naszego organizmu?