Strona głównaZdrowieNadszedł czas na szparagi. Sezon w pełni

Nadszedł czas na szparagi. Sezon w pełni

Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
© manu - Fotolia.comTo popularne zielone warzywo jest bogate w składniki odżywcze. To także niskokaloryczny wybór. Każda łodyga zawiera tylko około pięciu kalorii, a jednocześnie stanowi bogate źródło witamin A, B, C, kwas szczawiowy, wapń, magnez, potas i . Ponadto warzywa są pełne błonnika i przeciwutleniaczy.

Szparagi są imponującym źródłem kompleksu witamin B, witamin potrzebnych do energii i utrzymania prawidłowych funkcji systemu nerwowego. Pomagają także regulować poziom homocysteiny we krwi - silnego czynnika ryzyka chorób serca. są także źródłem witaminy K ważnej dla mocnych kości. Ponadto niektóre badania sugerują, że niedobór tej witaminy może być czynnikiem rozwoju .

Szparagi przydają wielu korzyści dla zdrowia, warto więc dodać je do codziennej diety. Wykazują działanie detoksykacyjne, przeciwstarzeniowe , a także stanowią ceniony afrodyzjak.

Warzywa zawierają silny antyoksydant , odtruwający związek, który pomaga niszczyć substancje rakotwórcze i wolne rodniki. To dlatego jedzenie szparagów może pomóc ochronić się przed i walczyć z niektórymi nowotworami, takimi jak rak kości, piersi, okrężnicy, krtani i .
Wśród innych dobrodziejstw z umieszczenia szparagów są:
  • detoksyfikacja organizmu; miseczka szparagów zawiera 288 miligramów potasu. Potas zaś pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej z brzucha. Co więcej, zawiera także 3 gramów błonnika, który oczyszcza układ trawienny. Nie mają cholesterolu, a jedna filiżanka to tylko 40 kalorii. Według uczonych z UCLA Medical Center, szparagi są warzywem o najsilniejszych właściwościach oczyszczających.
  • działanie przeciwstarzeniowe; dzięki potasowi, witaminie A, kwasowi foliowemu i glutationowi warzywa chronią komórki przed utlenianiem i niszczeniem ich.
  • zmniejszenie stanów zapalnych; pomaga w tym kwas foliowy.
  • ochrona przed osteoporozą oraz zapaleniem kości i stawów; badania wykazały, że może pomóc w zapobieganiu osteoporozy i choroby zwyrodnieniowej stawów. Witamina K pomaga w tworzeniu i naprawie tkanki kostnej. Poza tym witamina K jest również konieczna w syntezie osteokalcyny, białka w tkance kostnej krystalizującego wapń. Szparagi zostały wymieniano są jako jedno z najbogatszych źródeł witaminy K.
  • osłabienie ryzyka chorób serca; wykazano, że kwas foliowy zmniejsza ryzyko chorób serca.
Mogą być podawane na wiele sposobów. Szparagi są świetnym dodatkiem do rozmaitych posiłków. Przydają głównym daniom pikantnego smaku. Można je też grillować, dodawać do zupy lub sałatek.

Przeczytaj także


Nowotwór piersi - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy