14-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Jedzenie może mieć znaczący wpływ na poprawę i wydzielanie insuliny w organizmie po spożyciu posiłku z węglowodanami, mówią uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
Dotychczas ustalono już, że migdały zmniejszają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i zawierają szereg istotnych składników odżywczych, takich jak witaminy E, B1, B12, PP, i . Teraz wykazano, że włączenie migdałów do może pomóc w zarządzaniu poziomem glukozy we krwi, co ma szczególne znaczenie dla zdrowia układu krążenia.
W ramach badań oceniano wpływ pięciu posiłków spożywanych przy pięciu różnych okazjach, na poziom glukozy, insuliny i przeciwutleniaczy we krwi 15 zdrowych osób.
Wśród posiłków były: dwa kontrolne dania z białym chlebem, białe pieczywo plus 60 gramów migdałów, ryż gotowany na parze oraz puree ziemniaczne. Wszystkie posiłki miały podobną ilość węglowodanów dzięki dodaniu do części z nich masła i sera.
Wskaźniki glikemii po zjedzeniu posiłków z ryżem i migdałami posiłków były znacząco niższe niż po spożyciu dań z ziemniakami.
Co więcej, zmierzono stężenie grup tiolowych białek w celu ustalenia poziomu oksydacyjnego uszkodzenia białek - im większe to stężenie tym mniejsze są uszkodzenia. Poziom grup tiolowych wzrósł po posiłku z migdałami, zaś po innych daniach zanotowano jego spadek.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Nutrition.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »