07-11-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Nawilża ciałoWarto jeść chłodne ogórki, które zawierają 90 procent wody. W ten sposób można uzupełnić zapasy wody w organizmie.
Eliminuje toksynyWoda w ogórku działa jak wewnętrzna szczotka i wymiata produkty odpadowe z organizmu. Regularne jedzenie ogórków może pomóc rozpuścić kamienie nerkowe.
Łagodzi bóle stawów i osłabia objawy dny moczanowejOgórek to dobre doskonałym źródłem krzemu, który poprawia zdrowie stawów poprzez wzmocnienie tkanki łącznej. Po dodaniu soku z marchwi, sok ogórkowy łagodzi problemy z i ból stawów poprzez obniżenie poziomu kwasu moczowego.
Dostarcza minerały potrzebne skórzeOgórek jest bogaty w , i . Dlatego centra spa oferują tak liczne zabiegi z wykorzystaniem ogórków.
Uzupełnia poziom witaminOgórki mają większość witamin, których organizm potrzebuje w ciągu dnia. Witaminy A, B i C, które wzmacniają układ odpornościowy i przydają energii. Poleca się sok z ogórka wzmocniony i , by poprawić samopoczucie i zapewnić ciału dobre odżywienie.
Ożywia oczyUmieszczenie schłodzonego plasterka ogórka na podpuchnięte oczy może pomóc zredukować worki pod oczami i obrzęki. Wszystko to dzięki przeciwzapalnym właściwościom ogórka.
Zwalcza rakaOgórki zawierają lariciresinol, pinoresinol i secoisolariciresinol. Wspomniane lignany mają silny związek z obniżaniem ryzyka wielu nowotworów, w tym raka jajnika, piersi, prostaty i raka macicy.
Pomaga osłabić cukrzycę, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwiSok z ogórków zawiera hormon niezbędny dla komórek trzustki dla wytwarzania . Co więcej, badania dowiodły, że zawarte w ogórkach sterole mogą pomóc zmniejszyć poziom . Wreszcie obecność , potasu i magnezu pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »