13-06-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Popularny w Afryce napój na bazie czerwonokrzewu cechuje się oryginalnym smakiem i świetnie gasi pragnienie. Poza tym ma ważne prozdrowotne właściwości.
Badacze wykazali, że rooibos poprawia funkcje i chroni ją przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
W czasie dziesięciotygodniowych testów uczeni poddali wątroby osiemdziesięciu szczurów działaniu wodoronadtlenku tert-butylu (t-BHP). Badanie wykazało, że umożliwienie gryzoniom dostępu do napojów z czerwonokrzewu (zamiast wody) pomogło chronić wątrobę zwierząt przed uszkodzeniem strukturalnym, enzymatycznym i biochemicznym, a w niektórych przypadkach nawet odwróciło skutki niektórych zaburzeń.
Jakkolwiek badanie to zostało wykonane na zwierzętach, daje wgląd w mechanizmy działające w organizmie człowieka, podkreślają autorzy badań.
Czerwonokrzew jest powszechnie ceniony w Afryce. Napar przyrządzony na jego bazie działanie odprężające i . Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze, zwalcza więc , dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy, i powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Co więcej, napój zawiera m. in. wapń, , żelazo, , i .
Wyniki wspomnianych badań zostały opublikowane w magazynie Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.