Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.
Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Nietolerancja laktozy to rodzaj nietolerancji pokarmowej spowodowanej niedostatecznym trawieniem laktozy, dwucukru znajdującego się w określonych pokarmach mlecznych. Zmaganie się z nią nie oznacza jednak, że na zawsze trzeba porzucić ulubione dietetyczne produkty.
Dodanie do diety jogurtu i sera o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o jedną czwartą.
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Jak wynika z badań, regularne ćwiczenia ciągle stanowią najlepszy sposób zapewnienia sobie długowieczności, dieta jednakże też ma w tym ważny udział - okazuje się, że dostarczanie sobie polifenoli o 30 proc. zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zdrowa i zrównoważona dieta jest najlepszym sposobem zapewnienia sobie zdrowia i dobrego samopoczucia. Metoda konstruowania jadłospisu może więc złagodzić objawy wielu dolegliwości psychofizycznych.
Produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły "light" próbując schudnąć, lub co najmniej, w nadziei, że nie zyskają na wadze. Jednak czy te produkty są skuteczne, czy nie, to kwestia sporu: prawdą jest jednak, że zawierają mniej kilodżuli, a ludzie nierzadko nadmiernie rekompensują to sobie jedząc więcej.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Dodanie większej ilości jogurtu do diety bez zwiększania liczby kalorii w menu może pomóc zmniejszyć ryzyko nadciśnienia.
Nawet jeśli nie masz ochoty na coś słodkiego, możesz dostarczać organizmowi więcej cukru niż myślisz. Niektóre produkty w sposób oczywisty kojarzone są z cukrem, np. ciasta, ciastka czy cukierki, inne jednak wydają się należeć do grupy niesłodkich artykułów, tymczasem w istocie mogą stanowić prawdziwą bombę węglowodanową.
Zakazany owoc smakuje najlepiej. Tej zasadzie wierni są również miłośnicy kulinarnych rozkoszy. Nadmiar kalorii i niska wartość odżywcza to nieodłączny element źle skomponowanej diety. Podpowiadamy jak połączyć przyjemne z pożytecznym, stawiając na zdrowe i smaczne przekąski.
Kupując kefir czy serek, należy zwrócić uwagę na warunki przechowywania, które zapewnił sprzedawca, a w domu zadbać o to, by produkt jak najszybciej znalazł się w lodówce.
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.