Strona głównaZdrowieNabiał zawsze w lodówce!

Nabiał zawsze w lodówce!

Kupując kefir czy serek, należy zwrócić uwagę na warunki przechowywania, które zapewnił sprzedawca, a w domu zadbać o to, by produkt jak najszybciej znalazł się w lodówce.
Nabiał zawsze w lodówce! Lato to okres, w którym zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania produktów spożywczych jest szczególnie istotne. Najzdrowsze, pozbawione konserwantów produkty nabiałowe są szczególnie podatne na temperaturę otoczenia, ponieważ nie zawierają konserwantów. Dlatego ich producenci zalecają zaleca przechowywanie jogurtów, kefirów i serków wiejskich w określonych warunkach chłodniczych (od +1 ºC do +6 ºC).Brak konserwantów w przetworach nabiałowych sprawia, że są one szczególnie narażone na działanie wysokiej temperatury. Może ona doprowadzić do fermentacji owoców w produktach, które je zawierają.

Kupując nabiał, powinniśmy zawsze sprawdzać termin przydatności produktu, a także zapoznać się z umieszczoną na opakowaniu informacją na temat zalecanej temperatury przechowywania. Niezależnie od wielkości sklepu, produkty mleczne powinny być eksponowane w lodówkach z odpowiednio ustawioną temperaturą lub klimatyzowanych regałach chłodniczych - nigdy poza miejscem chłodzenia.

Nawyk zwracania uwagi na temperaturę przechowywania nabiału w sklepie pozwoli nam uniknąć przykrych niespodzianek. Nie należy także zapominać o odpowiednim zabezpieczeniu przetworów mlecznych w drodze do domu. Czas, w którym wrażliwe na temperaturę produkty przebywają poza lodówką powinien być jak najkrótszy, dlatego podczas ich zakupu i transportu warto korzystać z termotoreb oraz pamiętać, by nabiału nie pozostawiać w nagrzanym wnętrzu samochodu.

Aby zwrócić uwagę konsumentów na problem przechowywania serków wiejskich i kefirów deserowych, OSM Piątnica wprowadziła specjalne oznakowanie tacek, w których eksponowane są produkty.

Pamiętajmy, że zawartość żywych kultur bakterii w produktach nabiałowych skutkuje uniesieniem wieczka. Jest to w pełni naturalny, nieumniejszający wartości produktów objaw, charakterystyczny dla naturalnych produktów pozbawionych jakichkolwiek konserwantów. Zazwyczaj producent informuje na opakowaniu o takim zachowaniu produktu.


Katalog Konsumencki: zobacz i oceń

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć