19-03-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Wiosna to najlepszy czas, żeby wziąć pod lupę jadłospis całej rodziny. Jeśli w zimie dominowały w nim ciężkie potrawy, obfitujące w węglowodany i tłuszcze, najwyższy czas na zmianę. Przyda się teraz porcja witamin i minerałów ukrytych w lekkich daniach. Do ich przygotowania doskonale nadają się niskokaloryczne produkty mleczne, takie jak . Z jego pomocą organizm łatwo poradzi sobie z niedoborami witamin A, D, B2 i B12. Kilka łyżek jogurtu naturalnego, czosnek oraz szczypta ziół to najprostszy przepis na smaczny sos lub dip do warzyw w formie . Do obiadu można zaś podać kruchą sałatę ze szczypiorem i rzodkiewką, polaną jogurtowym dressingiem.
Jogurt naturalny sprawdzi się także w roli głównego bohatera wiosennych śniadań. Wymieszany z garścią płatków owsianych, miodem albo pokrojonym ulubionym owocem, doda energii na początku dnia zarówno starszym, którzy ruszają do pracy, jak i młodszym, którzy wybierają się do szkoły.
- Kubeczek jogurtu to jedna z dwóch zalecanych w przypadku dorosłych oraz jedna z czterech rekomendowanych dzieciom i młodzieży dziennych porcji przetworów mlecznych, które powinny być stałym elementem naszej diety - przypomina prof. zw. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, ekspert programu "Mam kota na punkcie mleka".
Remedium na wiosenne znużenie i spadek formy wcale nie trzeba szukać w aptece. Poradzą sobie z tym witaminy i biopierwiastki zawarte w produktach mlecznych. Z myślą o poprawieniu koncentracji warto sięgnąć, na przykład, po jogurtowo-owocowe koktajle. Obecny w jogurcie wapń odpowiada za utrzymanie prawidłowego przekaźnictwa nerwowego, a także sprawne funkcjonowanie . Witaminy B2 i B12 pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia, zaś jod reguluje pracę układu nerwowego.
Smaczny i prosty w przygotowaniu jogurtowy koktajl pomoże również uchronić się przed infekcjami, o które u progu wiosny nietrudno.
- O tej porze roku bowiem zmienna, kapryśna aura często wystawia na próbę naszą odporność. Aby ją wzmocnić, należy wraz z dietą dostarczać organizmowi odpowiednie ilości cynku, witaminy A, D oraz B12, które wspomagają pracę systemu immunologicznego, mobilizując go do walki z bakteriami i wirusami - mówi prof. Jastrzębska.
Dobrym źródłem witamin oraz związków mineralnych, usprawniających funkcjonowanie układu odpornościowego, jest mleko i jego przetwory, w tym właśnie jogurt. Nie może go zabraknąć w naszym jadłospisie, jeśli chcemy przywitać wiosnę pełni sił i energii.